Times Erdoğan'ı Sorumlu Tuttu
Financial Times gazetesi, yayınlandığı Türkiye 2008 ekinde Türkiyede yaşanan belirsizliğin AKP hükümetini adeta felce uğrattığı yorumunu yaptı.
Türkiye'de yaşanan belirsizliklerin, AKP hükümetini adeta felce uğrattığı öne sürüldü. Financial Times gazetesi, yayınladığı "Türkiye 2008" ekinde "hoş olmayan atmosfer"den kısmen "muhalefetin oportünizmi"ni ve başta türban kararı olmak üzere, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "stratejik hataları"nı sorumlu tuttu. Gazete, Türk ekonomisi için "Birinci ligte ancak ne zamana kadar?" sorusunu da sordu.
Ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye'nin başta siyasi ve ekonomik gelişmeleri olmak üzere çeşitli yönleri ile değerlendirildiği "Türkiye 2008" ekini yayınladı. Hükümette felç yaşandığı savına vurgu yapan gazete, Önder Sav olayının Türkiye'de "birbiri ile savaşan kurumların ne ölçüde birbirinden kuşkulandığı"nı ortaya koyduğunu öne sürdü. Gazete şu yorumu yaptı:
"Parlamentodaki partiler olsun, hükümet ile ordu, ordu ile cumhurbaşkanı, hükümet ile yargı veya politikacılar ile medya olsun gerilim, husumet, kuşku ve felç iklimi Ankara'ya hakimdir."
-"TÜRKİYE'DEKİ SİYASET MİYOP VE BÖLÜCÜ"
Bu iklimin 18 ay önce hakim olan göreceli sükunet ve istikrar ortamına göre beklenmeyen bir değişiklik oluşturduğunu belirten gazete, 2003-2006 döneminin Türkiye için iyi bir dönem olduğunu yazdı. Ancak bu dönemin artık sadece bir antrakt gibi göründüğünü öne süren gazete, Türkiye'deki siyasetin "miyop" ve "bölücü" olduğunu savundu.
İngiliz gazetesi, Türkiye'de "uzlaşı ve konsensüs"ün sağlanmasının zor olduğunu AKP dahil, siyasi partilerin liderlerinin hakimiyetinin altında bulunduğunu, AKP'nin çektiği "parlak genç erkek ve kadınların hayal kırıklığına uğradıklarını kabul ettiklerini" yazdı.
Türkiye'de yaşanan "hoş olmayan atmosfer'in kısmen "muhalefetin oportunizmi ve başka üniversitedeki türban yasağını kaldırma kararı olmak üzere, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın stratejik hataları"ndan kaynaklandığını öne süren gazete, Başbakan Erdoğan'ın bazen türban kararından "pışman olduğu" izlenimi verdiğini de savundu.
-"TÜRBAN GİRİŞİMİ VE TARTIŞMALARI KURUMLARI BİRBİRİNİ DÜŞÜRDÜ"
Türban girişimi ve bunun yol açtığı tartışmaların kurumları birbirine düşürdüğünü öne süren gazete, türban kararının ayrıca AKP hakkındaki kapatma davasının temelini de oluşturduğuna dikkat çektikten sonra Türkiye'de yaşanan belirsizliğin hükümeti adeta felce uğrattığı görüşünü dile getirdi.
Financial Times, "Analistler ve yorumcuları, AKP, mahkeme, yargı ve muhalefet açısından Türkiye'yi içine soktukları ikilemden çıkış sağlayacak bir konsensüs yolunun bulunmasının zor olduğu konusunda hem fikir. AB ile müzakereler, ekonomik politikası ve ABD dahil, dünya ile ilişkiler için ciddi etkileri var" yorumunu yaptı.
"Laik elitin de imtiyazlarını kaybetmekte olduğu" değerlendirmesinin de yapıldığı "Türkiye 2008" ekinde, Türkiye'nin hızla gelişmesi ve AB üyeliğine hazırlanmasına karşın dünyada şekillenen fikirler ve rüzgarlardan şaşırtıcı bir biçimde uzak gibi göründüğünü savunularak Türkiye'nin bu açıdan "yalnız" olduğu savını öne sürdü.
"KAVŞAKTAKİ ÜLKE"
Financial Times, Türk ekonomisine ilişkin değerlendirmelerinde ise, Türkiye'de ekonomik canlanmanın "en az şimdilik" sona erdiği gibi göründüğünü belirtti.
Büyüme hızını yavaşlatan çeşitli faktörlerin bulunduğunu kaydeden gazete, bu çerçevede ekonominin birkaç yılda hedeflerin üzerinde performans gösterdikten sonra kendi dengesini bulmakta olduğunu belirterek 2002-2007 dönemindeki yüksek büyümenin kısmen 2000-2001 dönemindeki kriz sırasında ekonominin düştüğü dip seviyelerden kaynaklandığını yazdı.
-"BİRİNCİ LİGTE ANCAK NE ZAMANA KADAR?"
Türk ekonomisi konusunda "birinci ligte, ancak ne zamana kadar?" yorumunu da yapan gazete, Türkiye'nin son dört yılda bol küresel likidite ile göreli iç siyasi ve ekonomik istikrarın sayesinde yoğun doğrudan yabancı sermaye çektiğini kaydeden gazete, ülkenin ayrıca AB yolunda bir miktar ilerleme sağladığını kaydetti.
1992-2002 döneminde yılda ortalama olarak 1 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye alan Türkiye'de bu tutarın 2006 yılında 20, 2007 yılında ise 22 milyar dolara çıktığına, dikkat çekti.
Türkiye'deki elektrik tüketiminin yılda yüzde 8 ile 10 arasında arttığını belirten gazete, bu artışın "ciddi bir başağrası"nın yaratacağını, ülkenin elektrik açığı ile karşı karşıya kalabileceğini yazdı.
Financial Times, Türkiye'nin artan talebi karşılamak ve krizi önlemek amacıyla iddialı bir plan geliştirildiğini belirtirken de bu çerçevede büyük rüzgar kaynaklarından yararlanılmasının öngörüldüğüne dikkat çekerken "Eğer öneriler, tam olarak gerçekleşirse Türkiye dünyanın en büyük rüzgara dayalı sektöre sahip ülkelerinden biri olacak" diye yazdı.