Türkiye ile Moğolistan Arasında İşbirlirliği
Türkiye ile Moğolistan arasında işbirlirliği Moğolistan ile Türkiye arasında ''Petrol, Doğalgaz ve Mineral İşbirliği Mutabakat Zaptı'', Taner Yıldız ile Moğolistan Madenler ve Enerji Bakanı Dashdorj Zorigt tarafından imzalandı.
14. Avrasya Ekonomi Zirvesi kapsamında düzenlenen imza töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Moğolistan ile yapacakları bu anlaşma ile karşılıklı olarak özellikle madencilik sektöründe ve petrol alanında yapılacak arama faaliyetleriyle alakalı bir teknik heyet oluşturulacağını bildirdi.
O çalışmanın sonucunda da bu ilişkilerin ne kadar geliştirilebileceğinin görüşüleceğini belirten Yıldız, Moğolistan'ın kömür yatakları bakımından dünyada 5. sırada bulunduğunu, bir kısım alanlarda beraber işbirliği yapabilme fırsatları olacağını dile getirdi.
Moğolistan Madenler ve Enerji Bakanı Zorigt de, işbirliği yapılacak çok imkan ve alanlar bulunduğunu, özellikle iki ülke arasında kültürel ortaklıkların bunu kolaylaştıracağını söyledi.
Enerji alanında özellikle enerji hammaddeleri alanında Moğolistan'da büyük potansiyel olduğunu belirten Zorigt, ülkesinde iş yapan Türk yatırımcılar bulunduğunu, özellikle enerji ve altyapının geliştirilmesi alanında daha büylük yatırımcıları beklediklerini kaydetti.
Zorigt, Türkiye'de binlerce Moğol öğrencinin eğitim gördüğünü, bunların da ileride iki ülkenin yararına kullanılabileceğini ifade etti.
Basın mensuplarının mutabakat zaptının içeriğine ilişkin soruları üzerine Zorigt, maden kaynaklarının Moğolistan'ın en temel kaynaklarından olduğunu, sanayi üretiminin yüzde 60'ını, ihracatının da yüzde 80'ini oluşturduğunu ifade etti.
O nedenle Türkiye'yi kilit ortaklık için gördüklerini dile getiren Zorigt, imzalanan mutabakat zaptı ile bir çalışma grubunun oluşturulacağını ve bu grubun, data ve deneyim alışverişi, ortak imkanları ve fırsatları araştırarak ilgili makamlara ulaştıracağını söyledi.
Zarigt, gaz, petrol, maden ve jeoloji araştırma alanlarında işbirliği yapma imkanlarının bu mutabakat kapsamında olduğunu kaydetti.
Öte yandan ''Nabucco'nun İran gazını değerlendirip değerlendirmeyeceği''ne yönelik bir soru üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kaynak arayışları içinde böyle bir talebin olması halinde bunun değerlendirilebileceğini, bunun değerlendirilme yerinin de Nabucco'nun yönetim kısmı olduğunu söyledi.
Bakan Yıldız, Ermenistan'daki Metsamor Nükleer santralinin kapatılması konusunda girişimler olup olmadığı yönündeki bir soruya da, 40 yaşını doldurmuş santrallerin kapatılmasının doğru olduğuna inandığını söyledi.
Sınıra 16 kilometre, Iğdır'a ise 30 kilometre mesafede olan santralin kapatılmasının hem bölge hem Türkiye açısından doğru olacağını söylediğini ifade eden Yıldız, uluslararası arenada da zaman zaman bunu dillendirerek müracaatlarını yaptıklarını kaydetti.
Haber7