Yasakçılar Utansın!
Türkiye’deki üniversitelerde uygulanan başörtüsü yasağı nedeniyle eğitimlerine yurtdışında devam etmek zorunda kalan öğrenciler mezun olarak ülkelerine dönmeye devam ediyor.
Yurtdışına giden öğrencilerin çoğunlukla tercih ettiği Avusturya’nın Başkenti Viyana’da eğitimlerine sürdüren Yasemin Cerrahoğlu ile Şeyda Beyaz, Viyana Teknik Üniversitesi’nden Yüksek Mimar olarak hem de yüksek lisans derecesiyle mezun oldu. Yasemin Cerrahoğlu kazandığı Beykent Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne, Şeyda Beyaz ise kazandığı Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne başörtüsü yasağı nedeniyle devam edemeyince ÖNDER bursuyla Viyana’ya gitmek zorunda kalmıştı.
BENZER BAŞARI ÖYKÜLERİ: YASAKÇILARI UTANDIRDILAR
Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’ni bitiren Yasemin Cerrahoğlu aynı yıl Beykent Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni kazandı. Bir yıl zar zor okuluna devam edebilen Yasemin Cerrahoğlu, başörtülü olduğu için yasakçılar tarafından ikinci sene kapının önüne konuldu. Eğitimini yarıda bırakmak istemeyen Yasemin, başarılı olduğu için ÖNDER Bursu ile Viyana'ya gitti. Okulunu yüksek lisans derecesiyle tamamlayan Cerrahoğlu’nun mezuniyet projesinin konusu ise İstanbul Boğazı’nın silüetini bozmayacak bir otel ve kongre merkezi tasarımı (Kongresshaus am Bosphorus) oldu.
Şeyda Beyaz’ın ise Viyana’ya gidiş öyküsü de diğer arkadaşlarınınkinden farklı değil. Kadıköy İmam Hatip Lisesi’nden mezun olan Şeyda Beyaz, katsayı adaletsizliğine rağmen Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni kazandı. Ancak kayıt dışında okuluna hiç sokulmayan Şeyda, Viyana'nın yolunu tuttu. Okulunu master derecesi ile bitiren Şeyda da, yasakçılar nedeniyle üniversiteyi okuyamadığı ülkesine hizmet etmeyi seçerek Türkiye’ye döndü. Şeyda Beyaz’ın mezuniyet projesinin konusu ise “Schulbau in İstanbul” (İstanbul’da bir okul tasarımı) oldu.
Yüksek Mimar Yasemin Cerrahoğlu: ÖĞRETIM ÜYESI OLMAK ISTIYORUM
En çok zorlandığım konu ailemden uzak olmak. Büyüdüğüm evi, oynadığım sokağı, yaşadığım mahalleyi, arkadaşlarımı ve daha genel bir ifadeyle geride bıraktığım her şeyin özlemiyle 5-6 yılı Viyana’da geçirdim. Bunun dışında bir sıkıntımız olmadı. Bölümüm çok zor olmasına rağmen, Allah’a şükür arzuladığım zamanda bitirdim. Mimarlık zaten zor bir bölüm bir de Almanca eğitim gördük. Okuduğumuz okulu 10-12 yılda zor bitiren öğrenciler var. Ülkemizde okuyamadık fakat yurtdışında okumanın bize kazandırdığı çok şey oldu. Orada gördüğüm hoşgörüyü ve saygıyı kendi ülkemde görmek istiyorum. Artık biraz rahatlayalım. Doğup büyüdüğüm topraklara ve ülkeme hizmet etmek istiyorum. Orada gördüm eğitimi, bilgi birikimini, deneyimi ülkemin insanlarıyla paylaşmak istiyorum. Burada öğretim üyesi olmak istiyorum. Burada öğrencilerim olsun. Ne derece gerçekçi fakat böyle bir hayalim var. Viyana’da öğrendiğim her şeyi ülkemin insanlarına aktarmak ve öğretmek istiyorum.
Yüksek Mimar Şeyda Beyaz: YASAK NEDENIYLE ÇIKMAZA GIRMEDIM, DÜNYANIN EN IYI OKULUNDA OKUDUM
Kendi ülkenizde kazandığınız üniversitede okuyamamak kötü. Alın terimizle hak ettiğimiz okullara almadılar diye büyük bir çıkmaza girmedik. Yerimizde oturup yasakçıları sevindirmedik. İnancımız gereği oluşan kıyafetimizden dolayı kendi ülkemizde okuyamadık. İlkelerimiz gereği doğru olanı yaptık. Yapılması gereken şey buydu, Allah da yardım etti. Mimarlık eğitiminde dünyanın en iyi okullarından birinde okumak nasip oldu. Kaliteli bir eğitim aldık. Açıkçası ailem dışında Türkiye’de bulunmamaktan dolayı hayıflandığım fazla bir şey yoktu benim için. Hep ileriye dönük düşündüm. Okulumu başarıyla tamamlamak için çaba verdim. Normalde 10-12 yılda bitirilebilen bir okulu 6 yılda tamamladım. Planlanan bir zaman diliminde bitirdim. Viyana’da çalışmayı düşündüm fakat Türkiye’ye dönme düşüncesi daha ağır bastı. Eğer arzu ettiğim kalıcı bir iş ortamı bulamazsam, doktoramı tamamlamak üzere Viyana’ya her an dönebilirim. Kıyafetlerimizden dolayı burada yaşadığımız sıkıntıları orada yaşamadık.
Vakit