Yönetici avında en son taktikler
''Alo, sizi şirketimize transfer etmek istiyoruz!'' Beyin avcısı şirketlerin yönetici alımlarında en çok tercih ettiği yöntem, 'telefonda transfer teklifi' olmaya başladı.
Telefonla teklif götürülen adayların yüzde 90'ı iş değiştirmek istemese bile piyasanın nabzını tutabilmek için görüşme teklifini kabul ediyor. Transfer görüşmesi ise çoğu zaman adayın mevcut şirketindeki ofis telefonundan yapılıyor.
"Alo, sizi şirketimize transfer etmek istiyoruz!" Beyin avcısı şirketlerin son dönemde orta ve üst düzey yönetici alımlarında en çok tercih ettiği yöntem, "telefonda transfer teklifi" olmaya başladı. Eskiden danışmanlık firmalarına başvurarak "şu pozisyona yönetici arıyorum, uygun biri var mı" diye soran şirketler, artık doğrudan transfer etmek istedikleri yöneticinin ismi ve CV'si ile insan kaynakları (İK) firmalarına başvuruyor. Transfer etmek istedikleri yöneticinin sadece ismini değil, telefon numarası ve diğer iletişim bilgilerini bile danışmanlık firmalarına veren şirketler, sadece transfer teklifinin yapılmasını etik nedenlerle danışmanlık firmalarına bırakıyor.
Aranan adayların yüzde 90'ından fazlası, çalıştığı şirketten memnun olsa bile transfer görüşmesini kabul ediyor. Transfer edilmek istenen kişi, eğer son 3 yıl içinde herhangi bir terfi ya da yurtdışı görevi almamışsa beyin avcılarının işi daha da kolaylaşıyor. Telefonda beyin avcılığı yönteminin en çok kullanıldığı alanlar olarak ise satış, pazarlama, müşteri yönetimi ve finans yöneticiliği pozisyonları öne çıkıyor.
İki farklı yöntem uygulanıyor
Sıkı rekabet ortamında iyi bir yöneticinin önemini anlayan şirketlerin bu yöntemi tercih etmelerinin nedeni İK firmalarının kendilerine sunduğu seçenekler arasından seçim yapmak yerine, nokta atış yapmak. Bunun için önce piyasadan yaptıkları gözlemlere dayanarak transfer etmek istedikleri kişi veya kişileri belirliyorlar. Daha sonra bu kişilerin iletişim bilgileri de dahil kişisel bilgileriyle bir yönetici seçme, yerleştirme ve danışmanlık firmasına başvuruyorlar. Bu aşamadan sonra telefon görüşmesi ve transfer teklifi ise şirket adına danışmanık firması tarafından yapılıyor. Önce transfer edilmek istenen kişi cep telefonu hatta çalıştığı şirketteki ofis numarasından aranıyor. Transfer teklifiyle arandığını öğrenen çalışan telefonda "buyrun dinliyorum" dediği andan itibaren ise 2 strateji izlenebiliyor. Ya doğrudan firma ismi vererek adayın ilgisini çekme yoluna gidiliyor ya da gizli kodlamalarla firma ismi vermeden, kişinin hangi firmanın kendine talip olduğunu tahmin etmesi sağlanıyor. Yani mesai saatleri içinde telefonda bir müşteriyle konuştuğunu düşündüğünüz bir çalışanınız aslında rakip firma temsilcisiyle transfer görüşmesi yapıyor olabilir.
Her şey en iyiye sahip olmak için
Beyin avcılığı yönteminin Türkiye'deki önde gelen uygulayıcılarından Antal International Türkiye'nin Genel Müdürü Mine Batıyel, özellikle uluslararası firmaların sayısının artmasıyla yöntemin Türkiye'de orta ve üst düzey pozisyonlar için en çok kullanılan yöntem olmaya başladığına işaret ediyor. Antal International'ın yaptığı araştırmaya göre Türkiye'deki büyük şirketlerde yöntemin kullanılma sıklığının yüzde 78'lere vardığını belirten Batıyel, "Şirketler artık piyasadaki isimlerin en iyisine sahip olmak için yarışıyor. Bunun için de yönetici seçme ve yerleştirme hizmeti veren danışmanlık firmalarının elindeki yönetici havuzuna bakmak yerine artık kendi kafalarında belirledikleri isimler üzerine gitmeyi tercih ediyorlar" diye konuşuyor.
Bir şirket çalışanının başka bir firmayla iş görüşmesi yapmasının etik açıdan bir tartışma yaratmadığını vurgulayan Batıyel, çünkü yapılan telefon konuşmasının çalışan açısından bir taahhüt anlamına gelmediğine işaret ediyor. Transfer görüşmesi için aradıkları kişilerin yüzde 100'e yakın bir kısmının görüşmeye sıcak baktığını ifade eden Batıyel, "Görüşmeyi kabul etmelerinin nedeni mutlaka iş değiştirmek değil, çoğu zaman piyasanın nabzını tutmak istemeleri. Sadece üst düzey pozisyonlarda çok sık iş değiştirmek hoş karşılanmadığı için yeni işe başlamış yöneticiler ilgilenmediklerini ifade edebiliyor" şeklinde konuşuyor.
Sonuç bir ay içinde belli oluyor
Yine de şirketlerin bu konuda hassas davrandığını ve rakip firma çalışanına doğrudan transfer teklifi götürmek yerine, bu işi danışmanlık firmaları üzerinden yürüttüklerini belirten Batıyel, şirketlerin kendilerine transfer etmek istedikleri yöneticinin ismi ile geldikten sonra tüm sürecin en fazla 1 ay içinde tamamlanabildiğine işaret ediyor. Telefonla aranan kişi eğer mevcut şirketinde son 3 yıl içinde herhangi bir terfi almamışsa, o zaman beyin avcılarının işinin kolaylaştığını belirten Batıyel, "Yapılan anketler çalışanların yüzde 80'inin 3 yılda bir terfi imkânı istediğini ortaya koyuyor. Üç yıllık sürede terfi olmasa bile orta ve üst düzey yöneticilerin en azından yurtdışına gönderilmesi gerekiyor. Bu olmadığı takdirde en fazla 5 yıl içinde şirketten ayrılıyorlar" diye konuşuyor.
Telefonda transfer görüşmesi nasıl yürüyor?
- Firma, elinde transfer etmek istediği yöneticinin ismi ve iletişim bilgileriyle yönetici bulma, yerleştirme ve danışmanlık firmasına başvuruyor.
- Danışmanlık firması adayı telefonla arayıp bir şirketin kendisini transfer etmek istediğini söylüyor.
- Aday, ilgilendiğini belirttikten sonra iki ayrı strateji izlenebiliyor. Transferi gerçekleştirecek firma eğer isminin gizli tutulmasını istemediyse, hangi firma adına görüşme yapıldığı belirtiliyor. Aksi durumda ise yuvarlak laflar ve kodlamalarla doğrudan firma ismi vermeden adayın tahmin yürütmesi sağlanıyor.
- Bir sonraki aşama ise adayın transfer edileceği pozisyonun açıklanması oluyor. Yine şirketin isteği doğrultusunda direkt unvan açıklanabiliyor ya da pozisyonun genel tanımı yapılıyor.
- Mülakat aşamasında ise adayın mevcut işi, görev ve sorumlulukları konusunda bazı sorular yöneltiliyor.
- Danışmanlık firması aracı olduğu şirket için bir "mülakat raporu" hazırlıyor. Bu raporda kişinin bilgileri teyit edilip adayın mevcut işindeki son durumu ortaya konuyor.
Örneğin transferi gerçekleştirecek şirket danışmanlık firmasına verdiği bilgilerde adayın mevcut pozisyonunda 30 kişiyi yönettiğini söylüyor. Oysa mülakatta bu bilginin yanlış olduğu ortaya çıkıyor.
- Raporun ardından son aşamaya geçiliyor. Ücret konusu da genellikle bu aşamaya kadar gündeme getirilmiyor. Aday, transfer olacağı şirketin insan kaynakları sorumlusunun yanı sıra üst düzey bir yöneticisiyle de görüşmeye alınıyor.
REFERANS GAZETESİ