Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Afet 2020

2020-2025 arası zor geçecek. Değişen şartlara uyum gösteremeyenleri hayat tasfiye edecek. Tabii ki işin aslını yalnız Allah bilir. Bizimkisi görünen köyün hikayesi. Bir yandan tabii afetler, bir yandan insanoğlunun kendi eliyle yaptıkları, insanlığın sonuna uzanan sürecin başlangıcı olabilir. 

Biz ahir zaman Peygamberinin ümmetiyiz. Bunu unutmayalım.. Ne kadar çok dünyevileştik!

Bakın “yapay zeka” hayata dair her şeyin yeniden yapılandırılmasını zorunlu kılacak.

Bilim öyle bir noktaya geldi ki, madde olacak atomaltı parçacıklara inildi. İnsan, hayvan, bitki fark etmiyor, canlıların hücre yapılarını manipüle edebiliyoruz artık. İnsan ve hayvanların DNA zinciri, Aura sistemi büyük ölçüde çözüldü. GENOM canlılar arası ara formlara imkan verecek düzeye ulaştı. Bilgi, bilişim, öğrenime dair bugün gelinen nokta bir milad olacak. Din algısı, ekonomi, politika, toplum hayatı yeniden şekillenecek. Böyle bir yarına ne kadar hazırız. Düşünsenize enerji ve emek artık para etmeyecek. Hep söylüyorum; “İstanbul sözleşmesi”, “CEDAW”, virüs komplosu gibi bir komplo idi. Biz İHA’ları konuşuyoruz da birileri “İnsansız dünya”yı konuşuyor. Şeytan, “Tarihin sonu”nda Ademoğullarından son intikamını almak için fazla mesai yapıyor! 

Daha çok tabii afet yaşayacağız. Daha çok şimşek, daha çok devrim, daha çok duman, daha çok yangın, göktaşları, hortumlar, tsunamiler. Çoraklaşan vadiler, yeşeren çöller, salgın hastalıklar, sürüler halinde kaçışan uçan, sürünen böcekler.. Göç yolları değişen kuşlar ve balıklar..

Savaşlar çeşitlenecek ve daha can alıcı bir hal olacak. Geni ile oynanmış mikroplar, hızla yayılan salgın hastalıklar. Teknoloji bu gidişle hayattan çok savaşa hizmet edecek.

Çin’den yayılan Korona virüsünün tehdidi tüm dünyayı alarm durumuna geçirdi. Daha Korona virüsü ile baş edemezken ABD’de yayılan bir başka virüsün son 3 ayda en az 9 bin kişinin ölümüne neden olduğu ileri sürüldü. Öte yandan; kanamalı Lassa ateşi hastalığı nedeniyle Nijerya’da hayatını kaybedenlerin sayısının 41’e yükseldi. İlk olarak fare dışkısından insanlara geçen virüs yakın temasla bulaşıyor, kanamalı ateşe ve ölüme yol açıyor. Virüs daha önce de Gana, Togo ve Liberya gibi ülkelerde görülmüştü. Lassa ateşi adını ise 1969’da ilk kez görüldüğü Nijerya’nın Lassa bölgesinden alıyor. Ülkede geçen yılki salgında 170 kişi hayatını kaybetmişti.

Doğu Afrika’daki çekirge istilası hızla yayılıyor. Haberlere göre, istilacı çekirgeler sadece Kenya’da bir gün içerisinde 85 milyon kişiye yetecek yiyeceği tüketti. İstilanın asıl sebebi okyanus akıntılarına bağlı olarak değişen iklim şartları. BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO’ya göre yaklaşık 800 milyon kişinin geçim kaynakları risk altında.

Son zamanlarda seller, orman yangınları, hastalıklar, sıcak hava dalgaları ve kuraklık gibi küresel iklimdeki büyük değişim dünyanın geleceğini de tehdit ediyor. Avustralya’daki orman yangınları ile neden olduğu tehlikenin büyüklüğü konusunda bir kez daha kendisini gösteren iklim değişikliğinin etki alanlarından biri de tarım faaliyetleri ve gıda güvenliği.

Dünyanın manyetik kutbu Kanada’dan Sibirya’ya doğru kayıyor. Bunun anlamı şu: 1000 yılından itibaren aktif olduğunu bildiğimiz faylar yanında, önceki 1000 yıl içinde aktif olan faylar da uyanabilir. Bunların çakışması yeni fay hatlarının oluşmasına sebeb olabilir. Yani dünyanın depremselliği 2 ya da 3 katı artabilir ve çok daha yıkıcı olabilir. Dünyanın bilinen kutuplarındaki eksi ve artı kutupları yer değiştirecek. Dünyanın elektromanyetik alanında önemli bir değişiklik sözkonusu. Bu süreç içinde dünyaya çok daha fazla radyasyon girecek. Dünyamız manyetik fırtınaların etkisinde kalacak. Dünya daha fazla ısınabilir. Bunun sonucu buzullar daha hızlı ve büyük ölçüde eriyebilir. Bu da denizlerde su seviyelerinin yükselmesine sebeb olabilir. Mesela böyle bir durum İngiltere ve Hollanda gibi, sahil bölgeleri için bir felaket haline gelebilir. Bir kehanetten söz etmiyorum. Bunların bir kısmı eski dini metinlerde haber verilen şeyler, bir kısmı ise fiziki gerçekler.

Yukarıda yazdığım ABD’den bir salgın haberi vardı: ABD Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü verilerine göre, ülke son 10 yıldaki en büyük salgınlardan biriyle karşı karşıya. 3 aydan kısa sürede, sadece 11 haftada 15 milyon Amerikalı bu yeni ölümcül virüsten etkilendi. 140 bin kişi hastanelik oldu ve en az 9 bin kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin 54›ünün çocuk olduğu açıklandı.

Doğu Afrika’daki 2 aydır yaşanan çekirge istilasının nedeni iklim değişikliği. Buna göre Hint Okyanusu’ndaki sıcak ve soğuk su sirkülasyonundaki farklılıktan kaynaklanan akıntı kutuplaşması (Indian Ocean Dipole, IOD) hem Afrika’daki iklim olaylarını hem de Avustralya’daki iklim koşullarını etkileyen en önemli unsur olarak gösteriliyor.

Hindistan, İran, S. Arabistan, Pakistan, Umman, Uganda, G.Sudan, Somali, Kenya ve Etiyopya gibi ülkeleri etkisi altına alan çekirge salgını FAO göre şimdiye kadar ‘benzeri görülmemiş bir tehdit’ olarak tanımlanan salgın, günde 150 km hızla hareket eden çekirgeler sadece Kenya’da bir günde 85 milyon kişiye yetecek kadar gıdayı tüketti. Tehdit kapsamında Türkiye de var.      

Gelen bilgilere göre, Ekim 2019’dan bu yana Afrika Boynuzu’nu etkisi altına alan şiddetli ve düzensiz yağışlar. Bölge bu yıl ortalamanın yüzde 300 üzerinde yağış aldı. Şiddetli yağış ve seller doğal dengeyi bozdu. Okyanus akıntılarındaki sıcaklık değişimi.  Sera gazlarındaki artış. Bahar aylarının gelmesi ile birlikte mevsim şartları çekirge istilasına uygun ortam sağladı.

Amazonlardan sonra Avustralya’da bir türlü söndürülemeyen yangınlar, dünyanın akciğerini tahrib ediyor. Bir yangında sayıları milyarları bulan hayvancık telef oldu. Unutmamak gerekir ki, hayvanlarına başına gelen insanların da başına gelebilir. Sonuçta aynı dünyayı paylaşıyoruz.

Afet geldiği zaman, ne o süsleyip bezediğimiz sağlam ve yüksek konutlarımız, ne o dev gemiler, ne o her şeyi yapabileceğini sandığımız teknoloji hiçbir şeye yaramaz.

Felaketin büyüklüğünün asıl sebebi bizim kendi ellerimizle yaptığımız kötülüklerdir. Hırsızlık, fuhuş, kumar, riba, cinayet, zulüm, kibirle dünyayı yaşanmaz kıldık. Hadi liderlerinizi, örgütlerinizi, hocalarınızı, bilim adamlarını toplayın, herkes elinden geleni yapsın bakalım.. İktidar ilişkileri ile haksız servet edinenler ve onlar karşısında seslerini çıkarmayanlar ve hatta onlara yardım edenler, şimdi korkun.. Eğer bugün tevbe etmeyecekseniz, bilin ki, yarın çok geç olabilir. Birileri sırtında taşıdıkları odunla tutuşturulacak cehennem ateşine girdiklerinde bugün yaptıklarına pişman olacaklar ama geç kalmış olacaklar. Bizler bu dünyada yapıp yapmadıklarımızla, söyleyip söylemediklerimizle ya kendi cennetimize sırtımızda tuğla taşıyor olacağız, ya da kendi cehennemimize sırtımız da odun taşıyor olacağız. Ya Rab, bize Hakkı Hak, batılı batıl göster, Hak da toplanmamızı nasib et. Bizi nimet verdiklerinin yoluna ilet, gazaba uğrayanların değil.

Depremde enkaz altında kalan canları kurtarmak için gösterdiğimiz çabadan daha fazlasını, bugün, birbirimizi cehennemden kurtarmak için göstermeyeceksek yazıklar olsun bize! Selâm ve dua ile.

Bu yazı toplam 989 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar