Dolardaki hızlı yükselişin nedeni ne?

Dolardaki hızlı yükselişin nedeni ne?

Serbest piyasada dolar yükselişini sürdürüyor. Kapalıçarşı'da saat 14.00 itibariyle 1,7530 TL'den alınan dolar 1,7600 aştı. Uzmanlar dolardaki yükselişin nedenleri açıkladı!

Garanti Bankası Döviz Masası

Garanti Bankası Döviz Masası Yöneticisi Hakan Kuyumcuoğlu, IMF anlaşması yapılmadıkça doların yukarıya doğru hareketlerde kırılganlığını koruyacağını belirtti.

Hakan Kuyumcuoğlu, yaptığı açıklamada, şimdiye kadar dolar-TL üzerindeki koruma kalkanının faiz olduğunu belirterek, dolardaki yükselişin faizler çok aşağı indiği için beklenen birşey olduğunu söyledi.

Kuyumcuoğlu, sadece Türkiye'de değil, diğer gelişmekte olan ülkelerin döviz piyasalarında da bir atak olduğunu ifade ederek, ''Macaristan parası, Güney Afrika parasında da bir atak var. Zaten gelişmekte olan piyasalarda bir atak olması bekleniyordu. Bu başlangıç olabilir. Teknik olarak 1,7500'in üzerinde kapattığı takdirde 1,8400-1,8600 seviyesini de test edebilir. Önümüzdeki 2-3 hafta içinde...'' diye konuştu.

Piyasaların iyi haberlere ihtiyacı bulunduğunu dile getiren Kuyumcuoğlu, ''Bu iyi haberler nedir? IMF anlaşması olabilir. Yurt dışı piyasalarda bir düzelme beklenebilir. Bugünkü hareketin başlangıcı zaten yurt dışı piyasalardaki kötüleşme ve General Motors'un iflas istemi ile ilgili haberlerdir'' dedi.

Yurt içinde ise IMF anlaşmasının büyük önem taşıdığını kaydeden Kuyumcuoğlu, IMF anlaşması yapılmadıkça doların yukarıya doğru hareketlerde kırılganlığını koruyacağını belirtti.

Gedik Yatırım

Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Yunus Kaya, dolardaki yukarı yönlü hareketliliğe ilişkin yaptığı açıklamada, dünyada dolara olan talebin sürdüğünü, aynı zamanda Avrupa merkez bankalarının faizleri en düşük seviyeyi indirmelerine ilişkin beklentinin doları güçlendirdiğini söyledi.

Türkiye'de de dolara olan talebin devam ettiğine işaret eden Kaya, ''Piyasada dibin oluşmadığı beklentisi, yatırım araçları arasında doları öne çıkarıyor'' dedi.

Doların bugün gerilemesi için bir neden olmadığını ifade eden Kaya, Varlık Barışı kapsamında Türkiye'ye gelen dövizin nisan ayından itibaren bozdurulmasıyla doların 1,80 TL'yi aşmasının zor olacağını beklediklerini kaydetti.

Kaya, dolarda kısa dönemde zirve olarak ise 1,80 TL seviyelerini öngördüklerini ifade etti.

Ata Yatırım

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toguç, Avrupa ve Doğu Avrupa'da bankacılık sektöründeki problemlerin, doların tekrardan güvenli liman olarak görülmesine neden olduğunu söyledi.

Toguç, serbest piyasada doların yükselişine ilişkin yaptığı değerlendirmede, dolarda bugün hızlanan yukarı yönlü hareketliliğin, yurt içi olaylardan kaynaklanmadığının altını çizdi.

ABD dolarının diğer para birimlerine karşı değer kazanma sürecinde olduğuna işaret eden Toguç, içeride dolardaki hareketliliğin en önemli nedeninin bu olduğunu söyledi.

Avrupa bankalarının 2 trilyon dolara yakın açığı olduğunu belirten Toguç, ''Avrupa ve Doğu Avrupa'da bankacılık sektöründeki problemler doların tekrardan güvenli liman olarak görülmesine neden oluyor'' dedi.

Türkiye'de Merkez Bankasının faiz indirimlerinin doların yükselmesinde önemli bir paya sahip olmadığı görüşünü dile getiren Toguç, olumsuz haberlerin gelmeye devam etmesi durumunda doların 1,80 TL'nin üzerine çıkmasının söz konusu olduğunu bildirdi.

Toguç, olumsuz haberlerin daha kısa sürmesi durumda ise doların daha alt seviyelerde kalabileceğini söyledi.

IMF ile anlaşma yapılmamasının bu süreçte önemli bir etkiye sahip olmadığını da belirten Toguç, ''İşin güzel yanı bonolarda faiz oranları herhangi bir yukarı yönlü hareket göstermiyor'' dedi.

Toguç, yıl sonu dolar kuru beklentilerinin 1,60 TL olduğunu, önceki yıllara göre ucuz doların görülmeyeceğini ancak 1,80'lerin üstünün beklenmediğini bildirdi.

A Yatırım

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, dövizdeki yükselişe ilişkin olarak ''Buraların geçilmesi ve Merkez Bankasından herhangi bir müdahale gelmemesi durumunda, hızlı biçimde 1,8500 seviyelerine ulaşabiliriz'' değerlendirmesinde bulundu.

Salar, yaptığı açıklamada, aslında gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin değer kaybettiğini belirterek, ''Bu sefer satış, Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin, para birimlerine yönelik geldi'' dedi.

Son dönemde TL'nin daha kötü fiyatlanmaya başladığını ve TL'nin değer kaybının ivmelenmiş gibi gözüktüğünü dile getiren Salar, ''Buraların geçilmesi ve Merkez Bankasından herhangi bir müdahale gelmemesi durumunda, hızlı biçimde 1,8500 seviyelerine ulaşabiliriz'' dedi.

Salar, şu anda artık 1,7000'ın destek gibi gözüktüğünü, kısa vadede 1,7000 seviyesinin altına TL/dolar kurunu indirecek herhangi bir yeni gelişme bulunmadığına işaret etti.

Murat Salar, ''1,7500'ın üzerine çıkarsak, 1,8500. Orası da geçilirse, 2,0000 seviyeleri gündeme gelebilir. Merkez Bankasının burada alacağı aksiyon takip edilecektir. TL'nin hızlı değer kaybı, bir takım makro dengeleri de etkiler. Çok istenen bir durum olduğunu zannetmiyorum. Nasıl bir aksiyon alacakları önemli'' diye konuştu.

Merkez Bankasından gelecek hamlelerin bu trendi yavaşlatabileceğini ve IMF'le ilgili bir gelişme olursa, bunların piyasada TL'deki değer kaybını durdurabileceğine dikkati çeken Salar, şunları kaydetti:

''Çok hassas ve iyi yönetilmesi gereken süreçten geçiyoruz. TL'deki değer kaybının bir nebze olsun sakinleştirilmesi gerekiyor, hem piyasaya bir mesaj verilmesi gerekiyor. Ben, önümüzdeki dönemlerde Merkez Bankasının TL faiz indirimleri konusunda çok daha muhafazakar davranacağını tahmin ediyorum. Makro dengeleri çok bozmadan bir şekilde bu sürece müdahale edilmesi ve iyi yönetilmesi gerekiyor.''

Salar, şu anda General Motors'un iflas olasılığı olmasından dolayı piyasanın bozulduğu yorumu yapıldığını aktararak, ''Ama ABD borsası çok kötü durumda değil, 1,3 aşağıda. Kaç gündür yurt dışı iyiyken, Türkiye pozitif tepki vermiyordu, zaten gösteriyordu negatif anlamda ayrıştığımızı. Bence şu anda biz ABD'den ve diğer ülkelerden negatif anlamda son 3 gündür ayrışıyoruz. Türkiye daha kötü fiyatlanıyor son 3 gündür'' diye konuştu.

Turkish Yatırım

Turkish Yatırım A.Ş Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, dolardaki yükseliş hareketi devam etse de kalıcılık arz etmediğini belirtti.

Dolardaki yükselişe ve borsadaki gelişmelere ilişkin Uskuay, dövizde yaşanan yükselişte Doğu Avrupa kaynaklı yaşanan endişelerin etkisi olduğunu söyledi.

Uskuay, ''Dolardaki yükseliş hareketi devam etse de kalıcı olacak bir yükseliş olmayacaktır, kalıcılık arz etmiyor. Çünkü dolardaki yükseliş Türkiye'deki iç sebeplerden değil Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler grubu içinde yer almasından kaynaklanıyor. Grup riski taşıyor'' dedi.

İMKB'nin yurt dışı piyasalardan oldukça farklı olarak yatay ve sıkışık seyir izlediğine işaret eden Uskuay, bu sıkışık seyrin bozulmasının da beklenmediğini, ancak 23 bin 200 seviyesinin kırılması durumunda Borsada düşüş yaşanabileceğini kaydetti.

Borsa Uzmanları Derneği eski Başkanı İsmail Tavlı da dövizde ve borsada sıcak bir gün yaşandığını, bunun da yurt dışı piyasalardan kaynaklandığını ifade ederek, ''Özellikle otomotiv sektörü ile ilgili yapılan spekülasyonlar, GM ile ilgili yapılan spekülasyonlar mali piyasaları da etkilemiş, bunun yansıması olarak ülkemizde borsada düşüş, dövizde yükseliş sonucunu doğurmuştur. Sıkışık ve aşağı doğru seyir devam edecek gibi gözüküyor'' şeklinde konuştu.

ajanslar