KPSS'de Kopya Çekmek Suç değilmiş
İptal edilen KPSS'deki kopya skandalıyla ilgili haklarında soruşturma açılan sanıkların avukatları, 'O tarihte toplu kopya çekmek suç değildi' şeklinde savunma yapmaya başladı.
KPSS'nin kopya skandalı nedeniyle iptal edilen 2010'daki aşamasıyla ilgili devam eden soruşturmalara karşı savunma hazırlayan sanık avukatları, "O zaman toplu çekmek suç değildi" savunmasında bulundu.
KPSS soruşturması için 22 sayfalık bir savunma hazırlayan Prof. Dr. Ersan Şen, "Toplu kopya çekme eylemi 2010’da TCK’da suç sayılmıyor" dedi.
Bugün Gazetesi'nde yer alan bir habere göre Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Şen, ‘toplu kopya çekme’ eyleminin 2010’da Türk Ceza Kanunu’nda suç sayılmadığını, 2011’den itibaren suç sayıldığını savunarak sanıkların ceza almaması gerektiğini savundu. Şen, söz konusu olay için ‘hırsızlık’ veya ‘evrakta sahtecilik’ suçlarının da ortaya çıkamayacağını ileri sürdü.
Sanıkların suç ilmediğini savunan isimlerden bir diğeri ise yine sanık avukatlarından Hayrettin Açıkgöz oldu. Açıkgöz, toplu kopya çekme eyleminin, 6114 Sayılı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle suç sayıldığını belirterek "O tarih itibariyle kanunlarımızda kopya ya da toplu halde kopya çekmeyi cezalandıran hüküm yok. Kopya çekme ve sınav sorularını başkasına verme 6114 Sayılı Kanun’la suç sayılmıştır. Bu kanun, 3 Mart 2011’de yürürlüğe girmiştir. İşlendiği iddia olunan suç ise 2010’a ait. Dolayısıyla o tarihte bu suçu cezalandıran yasal düzenleme yok" şeklinde konuştu.
807 BİN ADAYIN CEVABI İNCELENİYOR
2010’da kopya çekildiği belirlenen ve tekrarı yapılan Eğitim Bilimleri testinde, 120 sorudan 100 ve üzerini doğru yanıtlayan 3 bin 230 aday soruşturulurken, son olarak Genel Yetenek ve Genel Kültür sorularında kopya çekildiği iddia edilmişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 3 bilirkişi atayarak, 807 bin adayın yanıtlarını incelemeye aldı. Bilirkişiler, o dönem soruların ulaştığı tespit edilen Baki Saçı’ya giden ve savcılığın elinde olan 48 Genel Kültür ve 55 de Genel Yetenek sorularının aynısını işaretleyenleri belirlemek için çalışmalara başladı.
ÖSYM'DEN ÜÇ GÖREVLİ DE SORUŞTURMA DOSYASINDA
Ankara Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkmen’in yürüttüğü soruşturmada, o dönem sorulara erişebilen ÖSYM görevlileri de inceleme kapsamına alındı. Geçen ay Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sınavın yapıldığı dönemde ÖSYM’de görev yapan Mustafa Asil, Ahmet Burak Özdemir ve Erkam Dündar için YÖK’ten soruşturma izni istendi. YÖK de veri analisti uzmanı Mustafa Asil ve ÖSYM test geliştirme uzmanları ve server yöneticileri Ahmet Burak Özdemir ve Erkam Dündar’ın soruşturulması için 5 Mart’ta izin verdi.
2010 KPSS'DE SGK KAYITLARI ALINDI
Bu arada 2010 KPSS soruşturmasında tam savcılığın talep ettiği şüphelilere ait SGK kayıtlarının Ankara Başsavcılığı'na ulaştığı öğrenildi. Bu kayıtlara bakılarak kimin nerede çalıştığına ve akrabalık derecelerine ulaşıldı.