New York Times: Alkış ile gerçeklik arasında bir uçurum...

New York Times: Alkış ile gerçeklik arasında bir uçurum...

New York Times gazetesi, işgalci Başbakan Binyamin Netanyahu'nun dün ABD Kongresi'nde aldığı alkış ile "savaş devam ederken İsrail'deki yaygın hükümet başarısızlığı hissi" arasındaki "boşluktan" bahsediyor.

New York Times gazetesi, İsraillilerin işgalin Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun dün ABD Kongresi'nde aldığı alkış ile "savaşın devam etmesiyle ortaya çıkan kasvetli iç gerçeklik" arasındaki karşılaştırmasını anlatırken, Netanyahu savaşa hazırlanıyor . Perşembe günü Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris ile bir araya gelecek.

Gözlemcilerin "Kongre'de adeta bir kutlama olayı olarak gösterdikleri durum ile savaş devam ederken İsrail'de hükümetin başarısız olduğu yönündeki yaygın algı arasındaki uçuruma dikkat çektiğini" söyledi. ."

New York Times, Perşembe günü yayınlanan İsrail gazetelerinin ön sayfalarında bunun açıkça görüldüğünü açıkladı; örneğin Yedioth Ahronoth gazetesi ön sayfasını yatay şekilde bölerek “üst yarıyı cesetleri bulunan 4 mahkumun resimlerine ayırdı” , ve alt yarısı da konuşmaya." Netanyahu'nun İsrail bombardımanı nedeniyle Gazze Şeridi'nde ölürken tutukluları geri göndermeye devam ettiğine dair sözlerine atıfta bulunuyor.

Ben Dror, "Yedioth Ahronoth" ta kendi deyimiyle "asil sözler ile çelişkili eylemler arasında bu kadar büyük bir uçurumun olduğu hiç görülmemişti" diye yazdı .

Ayrıca Mahkum Aileleri Forumu da yaptığı açıklamada Netanyahu'yu anlaşmayı engellemekle suçlayarak bir "güven krizi"nin varlığını duyurdu.

Forumda, "Bu erteleme, mahkumları geri gönderme fırsatının kasıtlı olarak sabote edilmesidir" ifadesine yer verildi ve bunun "müzakereleri etkili bir şekilde baltaladığı ve ciddi bir ahlaki başarısızlığa işaret ettiği" ifade edildi.

Bu bağlamda İsrailli tutukluların aileleri, Netanyahu'nun Kongre önündeki konuşmasını eleştirerek, "45 dakika içinde 7 Ekim 2023'ten bugüne kadar evlerine dönmeyen 120 tutukludan söz edilmedi" dedi.

Gazeteye göre bu, "birçok İsraillinin Netanyahu'nun Gazze'de kalan mahkumların serbest bırakılmasına izin verecek bir ateşkesi kabul etmesini istemesi" nedeniyle gerçekleşti.

İsrail gazetesi "Haaretz" de Netanyahu'nun konuşmasını eleştirdi ve içeriğine odaklanarak, Netanyahu'nun Amerika Birleşik Devletleri'ne yaptığı ziyaretin ve Kongre huzuruna "çıkmasının" amacının geri dönüş sağlayacak bir anlaşmayı ilerletmek olmadığını ve hiçbir zaman da olmayacağını belirtti. İsrailli mahkumları kurtarmak ve savaşa ve acıya son vermek, ancak savaş ateşini sürdürmek için daha fazla Amerikan desteğini harekete geçirmek.

"Haaretz", Netanyahu'nun siyasi ve güvenlik modelini modernleştirmeyi başaramadığı sonucuna vararak bunun bir "başarısızlık" olduğunu doğruladı, bunun "İsrail'i bu sefil duruma" getirdiğini vurguladı ve çok sayıda askerin katıldığı 9 ay süren yorucu bir savaşı hatırlattı. ölüler, yaralılar, mahkumlar ve İsrailliler... Tahliye edildiler.

Bugün erken saatlerde aralarında eski Mossad şefi Tamir Pardo, eski Genelkurmay Başkanı Dan Halutz, eski Savunma Bakanı Moşe Yaalon ve eski Ulusal Güvenlik Şefi Uzi Arad'ın da bulunduğu 17 İsrailli yetkili ve diğer üst düzey yetkililer, Meclis Başkanı'na bir mektup gönderdi. Bakanlar Kurulu Temsilcisi Mike Johnson ve bazı ABD'li temsilciler, Netanyahu'nun İsrail için "varoluşsal bir tehdit" oluşturduğunu vurguladı .