Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

SYRİZA sendromu

Yunanistan’da yaşanan aslında kapitalizmin krizidir..

CHP SYRİZA’yı erken sahiplendi..

Yunanistan umutsuz vakıa.. Hem AB’ye karşı çıkacaksın, hem ABD’ye, hem IMF’ye. Hem de onların yardımına muhtaç olacaksın.

NATO’ya da koysaydı postasını. Rusya ile mi ittifak yapacak, Çin’le mi?

Hani Allah’a da inanmıyor, gaybe de inanmıyor.

Borsa tepetaklak.. Bu şartlarda yabancı yatırımcı da gelmez herhalde..

Yunanistan başarılı olursa da, olmazsa da batı kaybedecek.. En azından her halükarda Yunanistan’ı kaybedecekler..

Eğer SYRİZA başarısız olacak olursa, Yunanistan’ın geleceğini kimse tahmin edemez.

Şimdilik durum hiç de içaçıcı değil.. Özellikle de belirsizlik en büyük handikap.. Öte yandan hükümetin elinde sihirli bir çubuk da yok.. Kaynak bulmadan reformları hayata geçirmek de imkansız.

CHP SYRİZA’nın seçim başarısını kıskanmış gibi gözüküyor, ama bu işin sonunu hiç düşünmüyor sanki.. Sonunu görünce korkabilir.. Unutmamak gerekir ki, Türkiye Yunanistan değil..

CHP krize, kaosa oynuyor.. İpin ucu eğer bir kaçarsa CHP de bu işin altında ezilir ve o sonucun sebebi olarak görülür krizin bedelini en ağır bir şekilde ödemek zorunda kalabilir.. CHP krizden beslenebileceğini düşünüyor ama, krizden ilk zarar görecek kendisidir aslında.

SYRİZA’nın seçim öncesi kadar radikal olmayacağı açık.. Bu defa o radikal söyleme oy verenlerin yüksek beklentisine yeni başbakanın nasıl cevap vereceği ayrı bir merak konusu.. Eğer vaad ettiklerini gerçekleştiremez ve görevden de ayrılmazsa bu sol için bir felaket olacak.. Ayrılırsa da sol için yine ciddi bir kırılma olacak..

Yeni Yunan hükümeti bir yandan da, Türkiye ve Kıbrıs konusu ile, öte yandan İsrail, Mısır ve Suriye ile ilişkileri ile imtihan olacak.. Yunanistan Türkiye’ye karşı, hep bu ülkelerle yakın ilişki içinde olmuştur.. Öte yandan Fransız soluna yakın durmuşlardır. Bir de İngiltere’ye yakın durmuşlardır.. Anadolu’nun işgalinde Yunanlılar İngiliz gemileri ile gelmiş, yine İngiliz gemileri ile ayrılmışlardır İzmir’den. Adalar konusunda da İtalya ile yakın ilişkileri vardır.

Önümüzdeki dönemde bütün bu ülkelerle ilişkilerinin nasıl bir seyir izleyeceğini göreceğiz.

Bakalım yeni Yunan hükümeti, PKK ve diğer terör grublarına karşı nasıl bir politika izleyecek.. İşlerinin hiç de kolay olmayacağı açık.

SYRİZA her anlamda batı dünyasını yakından ilgilendiren bir durum.. Laiklik uygulamaları açısından önemli, Ortodoks geleneği açısından önemli, farklı yeni bir tecrübe sözkonusu.. Klasik sol da değil bu hareket.. Ekonomik açıdan önemli, dış politika açısından önemli.. AB’nin geleceği, Euro’nun geleceği açısından önemli.. Yani cürmünden büyük bir etkiye sahip.. Daha da önemlisi, SYRİZA diğer Balkan ülkeleri, AB ülkeleri için de bir örnek olabilir. Bir siyasi test laboratuvarı gibi bir etki gücüne sahip sanki..

AB düne göre bugün hiçbir anlamda daha güven ve umut verici bir bölge değil.. Batı kamuoyu açısından da ciddi bir belirsizlik, kaygı kaynağı. Sinir bozucu, yorucu bir durum batı insanı için.. Gençler tepkilerini, öfkelerini dışa vurmak için, muhalifler itirazlarına siyasi bir dayanak bulmaları açısından, siyasi kahinler, komplo teorileri üretenler için önemli bir fırsat aslında bu durum..

Batı solu için “Zehri dermanında gizli” bir durum söz konusu.. Solun başarısı için SYRİZA başarılı olmalı. Ama bu başarının bugünki şartlarda sürdürülebilir olması nerede ise imkansız. Aksine başarının getireceği beklentilerin yüksekliği ve değişmesi gereken şeylerin çokluğu ve bunun imkansızlığı apaçık ortada.

SYRİZA dediğiniz hareketin kendi içinde bir koalisyon olmasının ötesinde zaten bir koalisyon hükümeti. Sandığa giden seçmenin %60’dan fazlası bu harekete oy vermemiş. Ötekiler bu kadar da başarı gösteremediği, muhalefet bir blok oluşturamadığı için sonuç böyle olmuş. Karşısında çok güçlü bir muhalefet grubu var.. En küçük bir başarısızlık karşısında sistem çökebilir.. Öte yandan büyük hayaller, büyük beklentiler ve büyük vaadler sözkonusu..

Küçük bir önerim var. SYRİZA başarılı olmak istiyorsa, AK Parti örneği üzerinde çalışsa, hatta AK Parti ile yakın ve sıcak bir ilişki kursa bu kendisi için daha iyi bir tercih olacak gibi.. Türk-Yunan ilişkilerinin gelişmesinden Türkiye’den çok, Yunanistan kazançlı çıkar.

Selâm ve dua ile.

yeniakit

Bu yazı toplam 1110 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar