Merve Kavakçı

Merve Kavakçı

Ufuktaki Yeni Türkiye

Uluslararası Vuslat Platformu bünyesinde gençlik ve geleceğini konuşmak üzere yine Bolu’daydık. Gençliği gençlerle beraber konuştuk. İnsanlığın, ümmetin, Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek gençliği, sorun ve imkanlarını masaya yatırdık. Dolu dolu geçen üç günde Yenikapı ruhunun Yeni Türkiye’deki havasını soluduk. Şehitlerimizi andık, Rabbimize şükrettik. Gençliği bir sorunlar yumağı olarak görmekten ziyade küçümsenemez bir güç kaynağı olarak addetmenin önemini vurguladık. Onlar konuştu biz dinledik, biz konuştuk onlar dinledi. Sonuç itibariyle tebliğ sunumlarından, kahve molasına, sabahından akşamına bütün zamanlarda dertleştik, istişare ettik, bildiklerimizi paylaştık. Sonuç itibariyle şu sonuca vardık:

“2000’li yılların ardından, insan onurunu koruyan ve insan haklarına dayanan, özgürlükçü ve demokratik yönetim stratejisi; ortak aklı esas alan yapısı ve ehliyet ile liyakatı önemseyen hassasiyetiyle Yeni Türkiye ufkundaki gençlik politikalarında da yer etmelidir. Yeni Türkiye ufku, İslam ve Kur’an hakikatleri ile Hazreti Peygamberin mesajları doğrultusunda şekillenen Müslümanların kendi öz değerleri ve dinamiklerine bağlı gençliğin varlığı ile şekillenmelidir. Bu doğrultuda gençlerin dünya saadetleri ve toplumumuzun geleceği için kişiyi ve aileyi koruyacak, geç evlenmelerin nedenlerini ortadan kaldıracak ve nüfus artışını sağlayarak toplumsal dinamizmi temin edecek ideal hizmetler ve gerçekçi politikalar güçlenerek sürdürülmelidir.

Gençlere yönelik sosyal, kültürel, ekonomik ve manevi politikalar; gençlerin kimlik ve kişilik oluşumlarıyla sosyal ve siyasal yaşama katılımlarında belirleyici olacak, bir problemden öte gençleri kaynak olarak görme anlayışına dayandırılacak içerikte olmalıdır. Böylece, ülkemizde gençlerle ilgili eğitim, sağlık, kişisel gelişim, işgücü, sosyal katılım ve gelirden eşit pay alma gibi politikaların büyük önem taşıyacağı unutulmamalıdır. Günümüz gençlik çalışmalarında nesne konumunda olan gençler, tüm imkanların belirleyici aktörü ve çeşitli faaliyetlerin öznesi olmalıdır.

Gençlerin istihdamı, iş yaşamına ve toplumsal üretime katılımlarını kolaylaştıracak teşvikler ve girişimcilik destekleri ile mesleki yaşamda çıraklıktan ustalığa doğru uzanan ve başarılı olmayı sağlayacak süreçler düzenlenerek hayata geçirilmelidir. Yapılacak çalışmalar, temel eğitim alanındaki kaliteyi sorgulayarak özellikle yükseköğretim kurumlarında yapılacak köklü reformlarla gençlerin daha verimli ve üretken bir sürece dahil edilmelerini sağlamalıdır. Ayrıca ilk ve ortaöğretimde tam gün eğitim sistemine geçilirken, gençlik çalışmalarının eğitim kurumlarıyla entegre bir forma kavuşturulması gerekmektedir.

Gençlerimizin karakter gelişimi ve pozitif bilimler ile yabancı dillerdeki niteliğinin geliştirilmesinin, sanal ortamda üretimle açıklanabilen ‘Dördüncü Sanayi Devrimi’ne hazırlanmak açısından önemli olduğu düşünülmektedir. Gençlerin sosyal, kültürel ve manevi alanda desteklenmesi, küreselleşen ve hızla sekülerleşen toplumumuzdaki değersizleşme, ahlaki yozlaşma, madde kullanımı ve zararlı alışkanlıklardaki artış ile intihar, şiddet, terör ve suça karışma gibi hususlarda önleyici ve koruyucu bir görev üstlenecektir.”

yeniakit

Bu yazı toplam 800 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar