23 NİSAN VE ANDIMIZ
Sabastiyan Şovalyeleri"nin okulunda Saint Sabestian Babtist Collage"de öğrenen, eski İttihatçı, Şeyh Sait"i astıran İstiklal Mahkemesi"nin hukukçu olmayan üyesi.
Şu bizim başımızın derdi anlı şanlı "Andımız", hani şu "Orduya sadakat onurumuzdur" geleneği, toplumu devlete ve rejime bağlılık andı içmeye mecbur bırakan uygulama da bu bayramın hatırası..
Cumhurbaşkanı, Başbakan, Meclis Başkanı"nın çocukları kabulü de 1933 23 Nisan"ında Mustafa Kamal"ın başlattığı bir gelenek.. Andımız"ı Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip (Baydur) Bey kaleme aldı. Rodoslu, Fransızcayı Rodos"ta Sen Sabastiyan Şovalyeleri"nin okulunda Saint Sabestian Babtist Collage"de öğrenen, eski İttihatçı, Şeyh Sait"i astıran İstiklal Mahkemesi"nin hukukçu olmayan üyesi. Mustafa Kamal"a kendi ifadesi ile "Tapınırcasına bir iman, sevgi, saygı ve tazimle" bağlıdır. Bu adam aynı zamanda Milli Eğitimde örtünme yasağını ilk getiren adamdır. Bu And da onun eseri. TDK, TTK, Halkevleri ve Türk Ocaklarının şekillenmesinde büyük emeği geçmiş bir isim.. Resmi dil, Resmi Tarih ve Resmi ideolojide onun emeği büyük. Türk-Yunan Mübadele Komisyonu"nda çalıştı. Onun hazırladığı bu and İlk kez 1933 yılında okundu. Türküm, doğruyum, çalışkanım.. 67 yıl olmuş! Çocuk Şenliği böylece devletleştirildi. 1935"teki yasa değişikliğinde çocuk bayramından hiç söz edilmedi. Yalnız resmî ismi konmamış olsa da, Milli Hâkimiyet Bayramı"nın yanında "23 Nisan Çocuk Bayramı", devlet ve toplum örgütlerinin ortaklaşa hazırladığı programlarla kutlanmaya devam edildi.
YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ