"AÇILIMDA YANLIŞ ADAM, YANLIŞ PARTİ"

"AÇILIMDA YANLIŞ ADAM, YANLIŞ PARTİ"

Siyonist İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesinde...

Siyonist İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesinde Zvi Barel imzasıyla yayımlanan bir makalede, Kemalizm birleştirici, demokratik açılım da bozucu olarak nitelendi. Gazetede Erdoğan'ı hedef alan ifadelere yer verilmesi dikkat çekti: "Nüfusunun çeşitli parçalarını birleştiren Kemalist ilkeleri bozmayı denediğinden kuşkulanılan yanlış adam ve yanlış parti tarafından öncülük edildiği için başarısız olma olasılığı var" iddiasında bulunuldu.

"Türkiye'deki Kürtler demokrasinin erişilmez olduğunu biliyor" başlığıyla verilen makalede, Anayasa Mahkemesi'nce kapatılan Demokratik Türkiye Partisi'nin "ironik" bir isme sahip olduğu belirtilirken, "Türkiye'de, bu partiye bağlı Kürtler, bu ülkede demokratik bir toplumun ulaşabileceklerinden çok uzak olduğunu biliyor" denildi.

"Demokratik Açılım"ın Türkiye'nin ulusal kimliğinde "dramatik bir değişime" neden olduğu kaydedilen yazıda, şimdiye kadar uygulamaya konulan bazı hak genişlemelerine yenilerinin eklenmesinin planlandığı ifade edildi. Kürtçe köy isimlerinin geri verilmesi, şiddete karışmamış PKKlılar'a yönelik af uygulaması ve Kürtçe Kuran hazırlıklarına vurgu yapılan haberde, bu açılımların muhalefetin ciddi tepkisini çektiği belirtildi.

Haaretz'deki makalede, "Geçen hafta PKK tarafından Tokat bölgesinde gerçekleştirilen terörist saldırı da yedi askerin öldürülmesi belki de Erdoğan'ın Kürt girişiminde ilerleme planını kolaylaştırmadı, fakat o kararlı kaldı. Bu kararlılık sadece, bir süre hapiste yatmış ve partisi yasaklanma tehlikesi altında olan bir lider olarak onun sivil haklar anlayışına bağlı değil. Erdoğan'ın Türkiye'de Kürtlerin haklarının iyileştirilmesine yönelen bir stratejiden ve bir siyaset anlayışından kaynaklanan Kürt inisiyatifi, Kürtler için mücadele eden lider statüsündeki PKK'yı zayıflatabilir" denildi.

"YANLIŞ ADAM, YANLIŞ PARTİ"

Makale'de demokratik açılım "Kürtlere karşı on yıllar boyunca süren savaş ve 35 binden fazla insanın ölümü gerçeği üzerine temellenen bu ağırbaşlı ve mantıklı politik yaklaşım" olarak nitelendi, ancak Erdoğan ve AKP'nin bu iş için doğru adres olmadığı iddia edildi.

Açılımın "ulusun amaçladığı barışı getirmediği" yorumu yapılan yazıda şu ifadelere yer verildi:

"Nüfusunun çeşitli parçalarını birleştiren Kemalist ilkeleri bozmayı denediğinden kuşkulanılan yanlış adam ve yanlış parti tarafından öncülük edilmesinden dolayı stratejinin başarısız olma olasılığı var. Erdoğan'ın dini partisinin seçimlerde büyük bir zafer kazandığı bir gerçek, fakat bu yanıltıcı bir zafer. Partinin meclis çoğunluğu, temelde nüfusun yarısını temsil edilmemiş halde bırakan, anlaşılması güç bir seçim mekanizması ve karmaşık bir sandalye dağılımı süreci sonucunda biçimlendi.

'Ülkenin bütünlüğünü' vazgeçilemez bir ilke olarak gören ve 14 milyon Kürde etnik haklarının verilmesini kabul etmeyecek olan da bu aynı 'yarı' dır.

Erdoğan'ın partisi, terörle savaşın bedelini ödeyen ve partinin dini bir ajandayı güçlendirmeyi hedeflediği görüşünde bulunan ordu mensuplarını kızdırdı."

"YENİ PARTİ, YENİ KAPATMA KARARI"

Makalede, Başbakan Erdoğan'ın, "Partilerin yasaklanmasına karşıyım, fakat en gelişmiş ülkeler bile terörizmin desteklenmesini hoşgörüyle karşılayamaz" yönündeki sözlerini hatırlatan Haaretz, "Erdoğan'ın günün birinde üyelerini değiştirmek isteyeceği Anayasa Mahkemesi'nin kararını eleştirmeden kabul etmesi garip bir açıklama" dedi.

DTP'den önce Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan diğer Kürt partileri hatırlatılan makalede, Kürtler'in yapabileceği fazla birşey olmadığını, yeni bir parti ile Meclis'e dönen vekillerin, yeni bir Anayasa Mahkemesi kararını bekleyecekleri değerlendirmesine yer verildi.