Basının Canına Okumuş

Basının Canına Okumuş

'Küçük'ün ortağı' savcı Çakır, ETÖ'yü haber yapan gazetecilerin canına okumuş. Rekor onda.

Ergenekon'la ilgili haber yapan gazeteciler için 2 bin 407 dava açıldı. Davaların yarıdan fazlası "Mevkutelerin canına okuyoruz" diyen Ali Çakır'ın Basın Savcısı olduğu Bakırköy'de açıldı

Ergenekon silahlı terör örgütü' iddiasıyla yürütülen soruşturma ve buna bağlı olarak açılan Ergenekon davaları devam ederken, "soruşturmanın gizliliğini ihlal" ve "adil yargılamayı etkileme" suçlamalarıyla Ergenekon konusunda haber yapan ya da yazı yazan gazetecilere binlerce dava açıldı. Adalet Bakanlığı'nın Nisan ayı itibariyle hazırladığı verilere göre; sadece bir ayda konuyla ilgili 2 bin 407 soruşturma açıldı.

TÜM SAVCILIKLARI İKİYE KATLADI

Nisan ayı içerisinde açılan 2 bin 407 soruşturmanın başlatılma adresleri içinde Bakırköy Adliyesi diğer adliyelere fark atmış durumda. Soruşturmaların yarısından fazlasına imza atan Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, gazeteciler hakkında bir ayda bin 566 işlem yaptı. 2 bin 407 soruşturmadan geriye kalanların  334'üne Şişli, 507'si ise Kadıköy, Üsküdar, Fatih ve Küçükçekmece savcılıklarına ait.

684'Ü DAVAYA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen bin 566 soruşturmadan 684'ü için dava açıldı. Şişli'de yapılan soruşturmalardan 311'inde kovuşturmaya yer olmadığına dair takipsizlik kararı verilirken 23 soruşturma sonucunda dava açılmış. Kadıköy, Üsküdar, Fatih, Küçükçekmece ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturmalardan 223'ü hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilirken soruşturma sonucunda 106 dava açıldı.

493 GAZETECİ HAKKINDA DAVA

Savcılarının, Ergenekon soruşturması kapsamındaki haber ve yazıları nedeniyle "gizliliğin ihlali" ve "adil yargılamayı etkileme" suçlamasıyla dava açtığı gazeteci sayısı ise 493 oldu. Hakkında soruşturma açılan basın mensuplarından 11'ini sorumlu yazı işleri müdürü, 28'ini köşe yazarı, 167'sini muhabir, 85'ini de diğer basın mensupları oluşturdu. En çok dava açılan gazeteler ise Taraf, Star ve Zaman oldu. • HABER MERKEZİ

Cinali'nin telefonundan 'mevkute' muhabbeti

Bakırköy Basın Savcısı Ali Çakır'ın, 2006 yılında Vatansever Kuvvetler Güç Birliği (VKGB) Başkanı Taner Ünal'ın yardımcısı Ahmet Cinali'nin telefonundan vali olduğu söylenen X şahısla telefon görüşmesindeki sözleri şok etkisi yapmıştı. VKGB soruşturması kapsamında dinlenen Cinali'nin telefonundan 4 Aralık 2006 günü Cinalini'nin "Valim" diye seslendiği 'X'  bir şahısla görüşüyor.

X şahsa kendisini 'Bağcılar basın savcısı' olarak tanıtan Çakır, 5 yıldır bu görevde olduğunu belirtiyor. X şahsın "Ne güzel ne güzel!" demesi üzerine Çakır, "Türkiye nüfusunun yüzde 60'ı bizde biliyorsunuz" diyor. X kişi, "Tabii tabii yani mevkutelerin canına okuyorsunuzdur savcım heh heh..." diyor. Bunun üzerine Savcı Çakır, "Biraz okumaya çalışıyoruz." ifadesini kullanıyor. Çakır, kendisine bağlı 20-22 mevkutenin olduğunu belirtiyor.

İpek Çalışlar'a Vatanseverli sorgu

Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Ali Çakır'ın, 2006'da Bağcılar cumhuriyet savcısı iken 'Latife' adlı kitabı sebebiyle hakkında Atatürk'e hakaret davası açtığı İpek Çalışlar'ı, Vatansever çete davası ve Ergenekon sanığı VKGB Başkanı Taner Ünal'la birlikte sorguladığı ortaya çıkmıştı. Randevu alıp ifade vermeye giden İpek Çalışlar'ı Taner Ünal'la birlikte odasında ağırlayan Savcı Ali Çakır, Ünal'ı "kitapta geçen ve dava konusu olan Topal Osman meselesinde uzman olarak" tanıtmış.

Görüşme sırasında Çalışlar'ın yanında olan avukatı Yücel Döşemeci 'skandal sorgu'da "Taner Ünal'ın sürekli sorular sorarak müvekkiliyle tartıştığını" söyledi. Savcı Ali Çakır ise Çalışlar'ın randevu almadan yanına gittiğini belirterek "İpek Çalışlar ile Taner Ünal'ın karşılaşmaları tamamen tesadüf. Taner Ünal o gün başka bir işlem için yanıma gelmişti. Dava konusu olan kitapla ilgili konuşurken Taner Ünal ile bunlar tartışmaya başladılar, tartışma uzayınca ikisini de dışarıya davet ettim" demişti.

Küçük'ün ajandasındaki Çakır

Bakırköy Basın Savcısı Ali Çakır'ın ismi 'Ergenekon yöneticisi' olarak yargılanan emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün ajandasından da çıkmıştı. Ergenekon iddianam e  s inin ek klasörlerinde yer alan Veli Küçük'e ait 2007 tarihli ajandada, Savcı Ali Çakır'ın ismi dört kez not edilmiş. İşte o notlar:

7 Mayıs: "Ali Çakır, C.Savcısı" notunun karşısına Çakır'ın iş ve cep telefonunu yazılmış.

11 Mayıs: Bir önceki notun karşısına bu kez Çakır'ın o dönem görevli olduğu mahkeme olan "Bağcılar" notu düşülmüş.

30 Mayıs: Hasan Çetin (Savcı Ali Çakır gönderdi) elektronik görüntü sistemlerinin sahibi. 0 212. 434..., 0 532 414..., L. Türkan ile görüştüm. Türker Nakliyat ile görüşecek ve tekrar toplantı yapacağız ilk uygulamayı yapmak için....

1 Eylül: "26 Şubat pazartesi akşam savcı Ali ve Hasan ile yemek yiyeceğiz ve ortaklık görüşülecek..."

Emeklilik istedi noter olacak

Bakırköy Basın Savcısı olarak onlarca gazete ve derginin soruşturmalarını yürüten Ali Çakır, hakkındaki çıkan haberlerin ardından yıllık izne ayrıldı. Son olarak Kürt açılımı ile ilgili açıklamaları nedeniyle Hülya Avşar hakkında soruşturma açınca tüm şimşekleri üzerine çeken Ali Çakır'ın 32 günlük yıllık izne çıkmadan önce emekliliğini istediği öğrenildi. Savcı Çakır'ın izninin bitmesinin ardından emekliye ayrılacağı ve noterlik yapmaya başlayacağı öğrenildi.

Kaynak: Star Gazetesi