Bir haber, bir hakaret!

Bir haber, bir hakaret!

Haberin başlığı “Bakan Akdağ’ın elini sıkmayan öğrenciye iki ay hapis” ...

Hidayet ŞEFKATLİ TUKSAL/star

Dün çok sevdiğim solcu bir arkadaşımın gönderdiği bir haberle irkildim. Haberin başlığı "Bakan Akdağ'ın elini sıkmayan öğrenciye iki ay hapis"  şeklinde atılmıştı. Haberin içeriğini okuyunca daha da irkildim. Habere göre bir üniversite öğrencisi, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın uzattığı eli sıkmadığı için 'kamu görevlisine hakaret' suçundan 2 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Bakan, 2007 seçim gezileri sırasında uğradığı Olur'da bir kahvehanenin önünden geçerken yurttaşlarla tokalaşmış, kahvehanedeki üniversite öğrencisi Durmuş Şahin'e de elini uzatmış, ancak Şahin, 'Ben iktidar olup da vatana hizmeti dokunmayanın elini sıkmam' diyerek bakanın elini sıkmamıştı. Bakan Akdağ'ın şikayeti üzerine gözaltına alınan ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Şahin, 5 gün hapis yattıktan sonra avukatlarının itirazı üzerine tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Hakkında 'kamu görevlisine hakaret' suçundan dava açılan Durmuş Şahin, sonunda 'kamu görevlisine hakaret' suçundan 2 ay hapis cezasına çarptırılmış ve cezası 720 TL para cezasına çevrilmişti.

Bu haberi okuduğumda gerçekten gözlerime inanamadım ve aklımdan Hz. Ebubekir'in meşhur kıssasında idealleşen yönetici modelinden ne kadar uzaklara düşülmüş olduğu geçti. Demek bir bakan, elini sıkmayı reddettiği için bir öğrenciyi "kamu görevlisine hakaretten" mahkemeye veriyor ve öğrenci de bana göre "masum" olan bir nezaketsizlikten dolayı hapis cezası alabiliyordu. Bu işte başka bir iş olmalı diyerek Sağlık Bakanlığı Basın Müşavirliği'ni aradığımda, öncelikle haberden benim duyduğum infiale şaşıran bir yetkili ile muhatap oldum. Onun açıklaması şu yönde idi: Öğrenci, "Ben vatan hainlerinin elini sıkmam" diyerek Bakan'ın elini sıkmayı reddetmişti ve bu yüzden kamu görevlisine hakaret suçundan mahkemeye verilmişti."

Bunu üzerine tekrar habere baktım, böyle bir ifade yoktu. Daha sonra gün içinde başka haber sitelerine ve kanallarına hızla yayılan bu

haberi takip ettim. Başlık genellikle aynıydı, ilk paragraf ya da haberin tamamı yukarıda verdiğim bilgileri içeriyordu. (Örnek bu yazıyı yazdığım 15:59 itibarıyla Kanal D Haber'in internet sayfasında haber bu şekilde yer alıyor.) Bu durumda, bir haberin başlığı ile ilk paragrafını, (ya da Kanal D Haber'de verildiği kadarıyla tamamını) okumayı yeterli görenlere, "Vay be, bu tavır demokratik açılımın neresinde duruyor?" dedirtecek nitelikteydi. Nitekim haber sitelerine gelen okuyucu yorumlarına baktığımda, eleştirilerin tam da bu bağlamda yapıldığını gördüm.

Bu konuda daha detaylı bir haber yapan Birgün Gazetesi ise, haberin devamında şu ayrıntılara yer vermişti: "Uzattığı eli sıkmayan öğrenci karşısında şaşkına dönen Bakan Akdağ, öğrenciye "Neden elimi sıkmıyorsun" sorusunu yöneltti. Durmuş Şahin de "Ben iktidar olup da vatana hizmeti dokunmayanın elini sıkmam" yanıtını verdi. Bakan Akdağ, "Ne demek istiyorsun ben vatan haini miyim? Sensin asıl vatan haini. Annen de baban da ecdadın da kardeşin de vatan hainidir" sözleriyle öğrenciye kızınca, Şahin "Ben Müslüman Türk çocuğuyum. Siz devletin bir bakanısınız. Bir Bakan böyle konuşur mu? Nasıl böyle konuşursunuz?" dedi. "

Şimdi gördüğünüz gibi bu ayrıntıların en azından bir kısmı, Basın Müşavirliğinin verdiği bilgiyle uyuşuyor. Ama gene de mahkemece suç kabul edilen asıl ifadeleri merak ediyorum. (Bu konuda müşavirliğin yardımcı olamadığını belirteyim) Bu durumda, bu ayrıntıyı ve mahkemece suç olarak sabit görülen asıl ifadeleri vermeden yapılan haberi, haberin çarpıtılması ve kasıtlı olarak aleyhte bir haber haline dönüştürülmesi olarak algılıyorum.

Son sözü söylemem gerekirse, ne bu çarpıtma habercilere yakışıyor, ne de eğer doğruysa, bir Bakanın "Sensin asıl vatan haini" türünden bir cevap vermesi kendisine yakışıyor. Bir söz hakaretse, herkes için ve herkese karşı hakarettir, yoksa yanılıyor muyum?