Birand şoka girdi

Birand şoka girdi

Kanada'dan 32. Gün'e katılan Tuncay Güney, Ergenekon'un M. Ali Birand hakkındaki dosyasını okuyunca Birand şoka girdi.

Ergenekon Operasyonu'nda ele geçirilen bir çok belgenin evinde bulunduğu belirtilen Tuncay Güney, Kanada'dan katıldığı 32. Gün'de Mehmet Ali Birand için öyle bir iddiada bulundu ki Birand ekranda donup kaldı.

Akşam Gazetesi'nde çalıştığı dönemde Ergenekon yapılanmasıyla ilgili eline ulaşan belgelere kendi gazetesindeki yöneticilerin itibar etmediğini öne süren Tuncay Güney, söz konusu 6 çuval belgeyi aralarında Mehmet Ali Birand'ın da bulunduğu önemli gazetecilere iletmeyi istediğini ancak belgeler arasında çıkan bazı gazetecilere ait dosyaları okuduğunda bu fikrinden vazgeçteğini söyledi.

"Mehmet Ali Birand'ın dosyasında yazanları tek tek okudum" diyen Güney, bazı gazeteciler gibi onun da 'çift meslekli' olduğunu görünce, kimseye güvenemedim." dedi.

Tuncay Güney, Birand'ın şu anda Türkiye ile ilişkileri iyi olmayan bir Avrupa ülkesi adına çalıştığını iddia ederek, "Benim dosyalarımda Birand'ın dosyası da vardı. O dosyayı ben bizzat kendim okudum. Dosyada Birand'ın aile resimleri var. Ayrıca Mehmet Ali Birand'ı yıllar boyunca Türkiye'de, Avrupa'da bir devletin kolladığı yazıyor. Yani Birand'ın başka bir devlet adına çalıştığı yazıyor. Burada RTÜK var bu nedenle bu ülkenin adını açıklayamıyorum." dedi.

Söz konusu iddialar karşısında bir süre donup kalan Birand, daha sonra gülümseyerek, "Başka neler yazıyor?" dedi.

Güney ise dosyada Birand'a ait özel bilgiler ile çok özel aile fotoğraflarının olduğunu belirterek "Bu dosyalarda komutanların parafları var" diye konuştu.
Programda sık sık "çift meslekli gazeteciler" ifadesini kullanan Güney'e ilerleyen dakikalarda Rıdvan Akar, yanıt verdi. Akar, "Sözünü ettiğiniz belgeler internet sitelirinde dolaşıyor. Mesela 10 tane gazeteciyi MİT işe başlatmış... Bu belgeden bahsediyorsunuz değil mi?" dedi.

Güney'in "evet" yanıtı ile sözlerine devam eden Akar, ne olduğu belli olmayan bu tür uydurma belgelerle çok önemli gazetecilerin karanlanmak ve yıpratılmak istenildiğini söyleyerek, belgenin ciddiyetten uzak olduğunu savundu.