Devlet Bizim, Toprak Onların

Devlet Bizim, Toprak Onların

“Hayır de! Ardından eylemde bulun, korkma, o zaman başların nasıl eğildiğini sen seyret..."

Dr. Fayiz Ebu Şemmale

Filistinliler, Filistin'in Birleşmiş Milletler tarafından gözlemci devlet statüsüne çıkarılmasına fazlasıyla sevindiler. Açlıktan kıvranan, bir mercimek tanesini fırına atılmış bir kuzu gibi görür. BM kararına fazlasıyla sevinen Filistinliler BM kararını Gazze zaferinin bile ulaşamayacağı bir zafer olarak algıladılar. Hatta bazıları Batı Yaka'da Mahmut Abbas'ı kahramanlar gibi karşılamaya bile yeltendi. Onu coşkuyla alkışlayıp, Salahudduni Eyyubi gibi bir fatih olarak gördüler. Siyasiler, hayatları boyuncu herhangi bir zafer tatmadıkları için BM kararına çok sevindiler. BM kararı elli yıllık siyasi hayatlarına uygun olarak geldi.

Mahmut Abbas Ramallah'ta konuşmaya başladığında "Artık devletim var" demişti.

Bu söz daha çok şarkı sözüne benziyor. Bize Suriyeli şair Nizar Kabbani'nin bestesini seslendiren Lübnanlı sanatçı Firuz'u hatırlattı.

"Şu anda artık silahım var,
Beni de birlikte Filistin'e götür ey gerilla!"

Suriyeli şair Kabbani Filistin devrimine oldukça sevinmiş ve bu sözleri yazmıştı.

Peki, silah nereye gitti? Acaba onun yerine kâğıt üzerindeki devlet mi geldi.

Filistinlilerin bir devlete muhtaç oldukları bir gerçek. Bu konuda onlar da başka yerlerdeki insanlar gibidir. Ancak Filistinlilerin devletten önce vatana ihtiyaçları var.

Kuşkusuz, Filistinlilerin gözlemci devlet statüsü kazanmaları kendileri için bir kârdır. Ancak işgalci yeni yerleşkeler inşa ederek ve Filistin topraklarını gasp ederek daha çok toprak kazanmakla daha fazla kâr etti.

Filistinliler kâğıt üzerinde bir devlet elde ettiler, ama Siyonistler gerçekte toprak kazandılar. Çünkü karardan hemen sonra Siyonist Başbakan Netanyahu Kudüs'te 3000 konut inşa edeceğini duyurdu.

Filistinliler devlet kazandı ama toprağı elinde bulunduran Netanyahu bunun gerçekleşmesini işgal varlığını kabul etme şartına bağladı.

Acaba Mahmut Abbas bu devleti kurmak için Siyonist rejimle sürdürdüğü koordinasyon çerçevesinde tekrar görüşmelere mi başlayacak, yoksa işgal yönetimine rağmen bu devleti kurmak için direnişe mi dönecek?

Bu konuda şair Abdurrahim Mahmud benden daha erken davranmış ve yıllar önce şu mısralarla durumu özetlemişti:

"Hayır de! Ardından eylemde bulun, korkma, o zaman başların nasıl eğildiğini sen seyret
Hakkını zorla al, bunu kimseden dilenme."

Hayattaki yolun bu olmalı, bundan ayrılma, çünkü senden önce Kassam bu yolda yürümüş.

Acaba Abbas Kassam'ın yolunu izleyecek ve bölünmeyi mi sonlandıracak, yoksa anlamsız görüşmelere dalıp Filistinlileri hayal bataklığında mı boğacak?

Bunu önümüzdeki günler gösterecek. !

fiem