Doğan Grubu'na sahtecilik şoku

Doğan Grubu'na sahtecilik şoku

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yaptığı suç duyurusu üzerine Aydın Doğan, Ertuğrul Özkök ve Mehmet Ali Yalçındağ’ın da aralarında bulunduğu 8 Doğan Grubu üst düzey...

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yaptığı suç duyurusu üzerine Aydın Doğan, Ertuğrul Özkök ve Mehmet Ali Yalçındağ'ın da aralarında bulunduğu 8 Doğan Grubu üst düzey yöneticisine "sahtecilik" ve "hilekarlık" davası açıldı Halkalı Vergi Dairesi'nin kestiği 826 milyon TL'lik vergi cezası için gösterdiği teminatlar kabul edilmeyerek haciz uygulanan Doğan Grubu'na bir şok da yargı cephesinden geldi.
Vergi Usul Kanunu'na muhalefet etmekle suçlanan ve 01.04.2003-31.03.2004 dönemlerinde şirket hesaplarında usulsüzlük yaptığı tespit edilen Doğan Grubu'nun 8 yöneticisi, "sahte fatura düzenlemek, muhasebe hilesi yapmak ve grup şirketlerine örtülü kazanç dağıtmak" suçlarıyla 5 yıl hapis talebiyle yargılanacak. ¥ HABERİ 5. SAYFADA
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yaptığı suç duyurusu üzerine Aydın Doğan, Ertuğrul Özkök ve Mehmet Ali Yalçındağ'ın da aralarında bulunduğu Doğan Grubu'nun 8 üst düzey yöneticisine "sahtecilik" ve "hilekarlık" davası açıldı. Doğan Grubu'nun 8 yöneticisi, "Sahte fatura düzenlemek, muhasebe hilesi yapmak ve grup şirketlerine örtülü kazanç dağıtmak" suçlarından 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak.
İBRAHİM ACAR- İSTANBUL
Aydın Doğan Grubu ile Gelir İdaresi Başkanlığı arasında haftalardır süren çekişme devam ediyor. Halkalı Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün kestiği 826 milyon TL'lik vergi cezası için gösterdiği teminatlar kabul edilmeyerek haciz uygulanan Doğan Grubu'na bir şok da yargı cephesinden geldi.
AYDIN DOĞAN VE 7 YÖNETİCİYE DAVA AÇILDI
Gelir İdaresi Başkanlığı, Doğan Yayın Holding'de yaptığı incelemeler sonunda, 2002-2003 yılındaki hileli işlemlerle ilgili hazırladığı raporun bir örneğini Bakırköy Savcılığı'na göndererek, suç duyurusunda bulundu. Zamanaşımı süresi dolmak üzere olan suçla ilgili olarak Bakırköy Savcılığı'nın hazırladığı iddianame, Bakırköy 22. Asliye Ceza Mahkemesi tarafnıdan incelenerek, iddianamenin kabulüne karar verildi.
"Vergi Usul Kanunu'na muhalefet" suçuyla açılan davanın sanıkları ise Doğan Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, Yürütme Komitesi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Yönetim Kurulu Üyeleri Ertuğrul Özkök, Soner Gedik, Ahmet Toksoy, Barbaros Hayrettin Çağa ile Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı ve Hürriyet Gazetesi Genel Koordinatörü İmre Barmanbek olarak sıralandı.
SAHTE FATURA İLE MUHASEBE HİLESİ YAPMIŞLAR
Davada, "Doğan Yayın Holding'in 01.04.2003-31.03.2004 döneminde sahte fatura düzenlediği, muhasebe hilesi yapmak sureti ile oluşturduğu iştirak hissesi satış zararlarını kurum kazancından indirdiği, istisna kazançlara ilişkin giderleri kurum kazancından indirdiği ve ortağına iştirak ve bağlı ortaklıkları ile grup şirketlerine örtülü kazanç dağıtımında bulunduğu" belirtiliyor.
3 YILA KADAR HAPİS CEZASI ALABİLİRLER
Suç duyurusunda; Aydın Doğan, Ertuğrul Özkök, M. Ali Yalçındağ, Soner Gedik, Ahmet Toksoy, B. Hayrettin Çağa, Vuslat D. Sabancı ve İmre Barmanbek'in, Doğan Yayın Holding'in kanuni defter ve kayıtlarında vergi kaçırma amacıyla muhasebe hilesi yaptıkları, gerçek kişi olmayan veya kayda konu işlemlerle ilgisi bulunmayan kişiler adına hesap açmak veya defterlere kaydı gereken hesap ve işlemleri vergi matrahının azalması sonucunu doğuracak şekilde tamamen veya kısmen başka defter, belge veya diğer kayıt ortamlarına kaydetmek suretiyle 213 sayılı vergi usul kanununa muhalefet ederek vergi kaçakçılığı suçunu işlediklerine dikkat çekiliyor. Sanıkların yargılanması istenen VUK'un 359. maddesinin a/1 bendi, biri yıldan üç yıla kadar hapis cezası gerektiriyor.
İtiraz süresi bugün doluyor
Maliye'nin 826 milyon TL vergi cezası kestiği Doğan Yayın Holding'in Vergi Mahkemesi'nde dava açma süresi bugün doluyor. Vergi denetmenlerinin 2003, 2004, 2005 ve 2006 hesap dönemlerine ilişkin incelemelerde tespit ettiği vergi kaçağı ile vergi kaçırma cezasını kapsayan vergi cezası ihbarnamesi, Halkalı Vergi Dairesi tarafından, Doğan Yayın Holding'e 17.02.2009 tarihinde tebliğ edilmişti. Kanuna göre, Doğan Grubu'nun, 30 gün içinde Vergi Mahkemesi'ne dava açması gerekiyordu. Doğan Grubu'nun açacağı davayla 1 milyar TL'yi bulan vergi kaçağı ve cezasının, hangi gerekçelerle iptalini isteyeceği merak ediliyor.
DOĞAN GRUBU, UYGUN MAHKEME ARADI MI?
Doğan Grubu'nun dava açmak için son ana kadar beklemesi "uygun mahkeme ve hakim arıyor" yorumlarına da neden olmuştu. Bir süredir uygulanan UYAP (Ulusal Yargı Ağı Projesi) sisteminde, hangi davaya hangi hakimin veya hangi mahkemenin bakacağını önceden kestirmek mümkün görünmüyor. Buna rağmen Doğan Yayın Holding'in Halkalı Vergi Dairesi tarafından 17.02.2009 tarihinde yapılan vergi cezası tebliğini iptal ettirmek için açacağı davada son ana kadar beklemesi "tevzi"yi aşmaya çalıştıkları şeklinde yorumlandı.
MALİYE: PROSEDÜRÜ YERİNE GETİRİYORUZ
Öte yandan, Maliye Bakanlığı, Doğan Yayın Holdig için "ihtiyati tedbir" uygulamasına gerekçe olarak, teminat işleminde markanın mevzuat açısından menkul mal sayılamayacağını gösterdi ve yapılan işlemlerin prosedür gereği olduğunu açıkladı.
DOĞAN YAYIN HOLDİNG'İN İŞTİRAK HİSSELERİNE EL KONDU
Doğan Yayın Holding ise İMKB'ye yaptığı açıklamada, Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.'nin sermayesinin yüzde 66.56'sını Doğan Gazetecilik A.Ş. sermayesinin yüzde 70.76'sını ve Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş. sermayesinin yüzde 44,89'unu temsil eden şirkete ait hisselere, bir başkasına devredilemeyecek şekilde tedbir konulduğunu bildirdi.