Dünya Ergenekon'u konuşuyor

Dünya Ergenekon'u konuşuyor

Yabancı basın, Ergenekon iddianamesini geniş bir biçimde değerlendirdi. “İddianame, siyasi krizin boyutunun net kanıtı”, “İddianame, ayrışmayı büyütmekle tehdit ediyor” gibi ifadelerin kullanan gazeteler...

Yabancı basın, Ergenekon iddianamesini geniş bir biçimde değerlendirdi. "İddianame, siyasi krizin boyutunun net kanıtı", "İddianame, ayrışmayı büyütmekle tehdit ediyor" gibi ifadelerin kullanan gazeteler, "Anti İslamcı grubun" darbe planlamakla suçlandığını da yazdı.

FT: "İDDİANAME SİYASİ KRİZİN BOYUTUNUN NET KANITI"
Ekonomi gazetesi Financial Times, başyazısında, iddianameyi Türkiye'deki "siyasi krizin boyutunun net bir kanıtı" olarak nitelendirirken, soruşturmanın AK Parti hakkındaki kapatma davasına denk düştüğüne dikkat çekti. "Laikler popüler AK Parti'yi devirme çabalarını gözden geçirmeli. Parti ise, türbanı gündeminin ilk sıralarına koymamalıydı" yorumunu yapan gazete, "Ülke geliştikçe Türkiye'deki İslami ve laik liderler, bir uzlaşı bulmalı, aksi halde her iki tarafın istediği modern ülkeye zarar verme riskine girerler" görüşünü dile getirdi.

Gazete, türban konusunda aklı başında bir mutabakat iyi bir başlangıç olur" görüşünü dile getirdi. Financial Times, Türkiye'deki krizin aynı zamanda AB'nin Türkiye'nin üyeliğini olumlu bir yaklaşımla ele alma başarısızlığının bir sonucu olarak da değerlendirdiği başyazısında, "Birlik, Türkiye'ye net bir koşul paketi ve takvimi verseydi, hem generaller, hem de AKP, enerjilerini türbana değil, katılım sürecine yoğunlaştırabilirlerdi" ifadesini de kullandı.

GUARDİAN: "İDDİANAME AYRIŞMAYI BÜYÜTMEKLE TEHDİT EDİYOR"

İngiliz The Guardian da, "Türkiye'nin kırılgan siyasi sistemini kontrol etme mücadelesi, 86 laik hakkındaki iddianamenin sunulduğu dün (Pazartesi günü) yoğunlaştı" değerlendirmesini yaptığı analizinde, iddianamedeki suçlamaların, Türkiye'nin "dindar-laik ayrışmayı daha da büyütmekle tehdit ettiği"ni yazdı. İstanbul'daki mahkeme iddianame konusunda karar verirken Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti hakkındaki kapatma talebine ilişkin kararı almaya hazırlandığını kaydeden gazete, "İki dava, Türkiye'nin ruhu için verilen bir mücadeleyi temsil ediyor" ifadesini kullandı. The Guardian, Ergenekon soruşturmasının, bazılarınca AK Parti'nin, karşıtlarına yönelik bir "cadı avı" olarak değerlendirildiğine de dikkat çekti.

FİGARO: "SORUŞTURMA SİYASİ GERİLİMLERİ ARTIRDI"

Fransız Le Figaro da, iddianamenin içeriğini öğrenebilmek için daha fazla sabır gösterilmesi gerekeceğini belirterek, Ergenekon soruşturmasının Türkiye'deki "siyasi gerilimleri güçlendirdiği"ni kaydetti. Türkiye'deki liberal basının "darbeci paşalar"ın tutuklanmasından memnun olduğunu ancak operasyonun AKP davasına denk düşmesinin eleştirildiğine işaret eden gazete, "Birçok gözlemci, AK Parti'yi karşıtlardan hesap sormak için Ergenekon ağının sökülmesinden yararlanmasını eleştiriyor" diye yazdı.

EL PAİS: "İDDİANAMENİN SUNULMASI 13 AYI ALDI"

İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais de, "Ilımlı Müslüman" Recep Tayyip Erdoğan'ın başında bulunduğu hükümeti devirebilmek için komplo kurmakla itham edilen 86 kişiyi resmen suçlanmasının 13 ayı aldığına dikkat çektiği haberinde, "İslami hükümeti devirme iddiasındaki oluşum içerisinde eski subaylar da vardı" dedi. Gazete, Türk basınında Ergenekon davasına ilişkin kanıtlanması kuşkulu sızdırılan bilgileri yayınladığına da dikkat çekti.

TİMES: "ANTİ İSLAMCI GRUP DARBE KOMPLOSUYLA SUÇLANIYOR

İngiliz gazetesi The Times de, "Anti İslamcı grup Türkiye'de askeri darbe komplosu ile suçlanıyor" başlığıyla verdiği haberde "Öldürmelerden, laik milliyetçiler sorumlu tutuluyor" ifadesini kullandı. Gazete, "Askerler, bürokrasi ve yargının dahil olduğu laik sistem ile Batı yanlısı, Avrupa yanlısı Adalet ve Kalkınma Partisi arasındaki gerilimler altı yıl devam ediyor" diye yazdı.