II. Dünya Savaşı’nda Almanya Kırım’ı Böyle İşgal etmişti
II. Dünya Savaşı’nın Doğu Cephesi’nde önemli miktarda kayba rağmen Adolf Hitler’in Kırım’ı işgal emri Alman zaferi ile neticelendi ve bu savaş anısına bir Nazi hatıra madalyası bile çıkarıldı.
II.Dünya Savaşı öncesinde Adolf Hitler, iktidara gelişinden kısa bir süre sonra kara, deniz ve hava kuvvetlerini hızla silahlandırmaya ve güçlendirmeye başladı. Alman ordusunu mecburi askerlik esası üzerinde yeniden yapılandırdı ve 1938’den itibaren büyük çaplı ülke işgallerine girişti. Aynı yılın Mart ayında Avusturya’yı ele geçirdi ve bunu sırasıyla Çekoslovakya, Bohemya-Morovya gibi bölgeler takip etti.
23 Ağustos 1939’da Moskova’da “Sovyet-Alman Dostluk Paktı”nın imzalanması dünyada şaşkınlıkla karşılanırken rahatlayan Hitler, harekete geçerek 1 Eylül 1939’da Polonya’ya girdi. Polonya saldırısı, II. Dünya Savaşı’nı başlattı ve Sovyetler Birliği de imzalanan pakt uyarınca ülkenin doğusunu işgal edince Polonya teslim oldu. Bu zaferin ardından Almanya ve Sovyetler Birliği, Doğu Avrupa’nın sınırlarını yeniden çizdiler.
Barbarossa Harekâtı”nın başlangıcı
Fakat Adolf Hitler, kendisi için zaman kazanma amacından başka bir nitelik taşımayan “Sovyet-Alman Dostluk Paktı”na rağmen daha 1940 Ekim’inde, Almanların hayat sahasını genişletmek, Alman ari ırkının alt sınıfı olduğu iddiasındaki Slav kökenli halkları sömürgeleştirmek, doğal ve stratejik kaynakları ele geçirmek ve komünizm ideolojisini yıkmak için Sovyetler Birliği’ne saldırmayı aklına koymuştu. Buna yönelik olarak “Barbarossa Harekâtı”nı ise 22 Haziran 1941’de başlattı. Milyonlarca asker, binlerce tank ve uçak doğuya doğru ilerlemeye başladı ve “Sovyet Kızıl Ordusu” bozguna uğratıldı. Üç ay sonra Leningrad Almanlar tarafından kuşatılmış Moskova ise tehdit altına girmişti. Savaşın cephelerinden biri de “Kırım” olacaktı.
“Barbarossa Harekatı” planlarında yer almayan Kırım Yarımadası’nın işgali, burada üslenen Sovyet güçlerinin, Almanya’nın müttefiki olan Romanya’ya ve burada bulunan petrol bölgelerine saldırılar düzenlenmesi üzerine gündeme geldi ve Adolf Hitler, 23 Temmuz 1941 tarihinde Kırım’ın işgalini emretti. Bu görevi yerine getirmek için General Erich Von Manstein komutasındaki 11.Alman ve 3.Romen müşterek orduları dönemin en büyük topçu birliği ile birlikte harekete geçtiler. Böylece 87 yıl önce “Kırım Savaşı’nda olduğu gibi binlerce asker bu küçük yarımadaya toplanmaya başladı. Kırım bir kez daha şiddetli bir savaşa, devletler arası hesaplaşma alanına ve yeni bir Sivastopol Kuşatması’na sahne olacaktı.
Adolf Hitler ve Erich Von Manstein Ukrayna Güney Ordular Karargahında
Nazi Alman-Romen ordusunu başlangıçta burada General Fyodor Kuznetsov’un emrindeki 51. Sovyet ordusu karşıladı. Daha sonra komutası değişecek bu orduya 44. Ve 47. ordularda katılacaktı. Kırım Yarımadası’na ulaşılabilecek iki geçitten Genişensk ve Perekop Kıstağı’na hücum eden General Von Manstein üç gün süren çarpışmaların sonunda 26 Eylül 1941’de burayı ele geçirdi ve Kızıl Ordu birlikleri ile Kırım arasındaki bütün kara bağlantısını kesmeyi başardı. Bunu takip eden İshun taarruzunda ağır kayıplar vermesine rağmen Alman ordusu ilerleyişini sürdürdü ve 1 Kasım 1941’de Simferopol’ü ve ardından da Feodosya’yı aldı. Sovyet Kızıl ordu birlikleri Sivastopol’a doğru çekilirken Kırım, 16 Kasım 1941 tarihinde fiilen Almanların eline geçti.
Hızla Kırım’ı işgal eden General Von Manstein kuvvetleri Sivastopol’u kuşatarak saldırılara başladı. Sovyet Ordusu’nun Kerç’e çıkarmaya yapmayı başarmasının akabinde iyice uzayan Sivastopol Kuşatması’nda muharebeler gittikçe şiddetlendi. Neticede bir ay süren ağır Alman bombardımanına maruz kalan Sivastopol’da Sovyet savunması çöktü ve Alman-Romen birlikleri Malakof tahkimatına girdiler. Burada bir kez daha tarih tekerrür etti ve 87 yıl önceki Kırım Savaşı’nın Sivastopol Kuşatması’nda olduğu gibi bu tahkimatın düşmesi Temmuz 1942 yılında da Rus savunmasını sona erdirdi. Kırım’daki başarısı sebebiyle General Von Manstein’e Adolf Hitler tarafından “Mareşal” rütbesi ve “Sivastopol Fatihi” unvanı verildi. Böylece II. Dünya Savaşı’nın Doğu Cephesi’nde önemli miktarda kayba rağmen Adolf Hitler’in Kırım’ı işgal emri Alman zaferi ile neticelendi ve bu savaş anısına bir Nazi hatıra madalyası bile çıkarıldı.