İncirlik"in önemi İran"a yakın olması
İncirlikte 50-90 nükleer silah olduğuna dair raporu hazırlayan Hans Kristensen konuştu.
ABD'nin Avrupa'daki nükleer silahlarının üçte birinin Türkiye'deki İncirlik Askeri Üssü'nde bulunduğunu belirten raporun yazarlarından Hans M. Kristensen, yayınlanan rapor hakkında EVRENSEL'in sorularını yanıtladı.
Öncelikle, İncirlik üssünde bulunan nükleer silahların yıkım gücü hakkında bilgi verebilir misiniz?
İncirlik'te bulunan silahlar B61 tipi silahlar (B61-3 ve B61-4 olarak iki türü bulunuyor) ve bu silahlar 0.3 ile 170 kilotonluk TNT ile eşdeğer patlama gücüne sahipler. İncirlik'te bulunan silahların sayısı hakkında raporda verdiğim rakamlar ise resmi olarak açıklanmış rakamlar değil. 50 ile 90 arasında değişen bir rakamdan bahsedebiliriz ki bunların 50'si ABD Hava Kuveetlerine ait, diğer 40 bomba ise 2000 yılında Türk Hava Kuvvetleri tarafından verilen izinle yerleştirilmiş bombalar. Ancak Türkiye'nin misyonunun giderek azaldığını düşünürsek bu sayının düşük rakam olan 50 civarında olduğunu söyleyebiliriz.
Size göre, İncirlik üssünün ABD için önemli olmasının temel nedeni nedir?
Bugün, İncirlik üssünün temel önemi, İran'a olan yakınlığıdır. Soğuk savaş döneminde bu üs Sovyetler Birliği'ne yakınlığı nedeniyle kullanılmıştı. Ancak, Türkiye hükümeti, ABD'nin üsse iki savaş filosu yerleştirmesine izin vermediği için İncirlik bugün için daha çok bir depo üssü rolü oynamaktadır. Ve buradaki silahların uzun süre bulundurulmayacağına dair söylentiler de bulunuyor.
Peki, ABD'nin nükleer silahlarını İngiltere'den diğer Avrupa ülkelerine kaydırmasının nedeni ne olabilir?
Bu kaydırma konusunda da resmi bir açıklama yapılmadığını belirteyim. Ancak, bu işlemin nedeninin, varlık nedeni ortadan kalkmış bir misyon için çok fazla sayıda silah bulundurulması oluğunu söyleyebiliriz. Kuzeydeki üslerin seçilmesinin nedeni Rusya'ya yakınlıklarıydı ki bugün seçilen potansiyel hedefler Ortadoğu'da bulunuyor. Genel olarak ABD'nin amacının silahlarını daha az sayıda ülkede birleştirmek olduğu görülüyor.
Son olarak, ABD'nin İngiltere'den kaldırdığı silahların akıbeti hakkında ne söyleyebilirsiniz?
Bu silahlar yok edilebilir. Avrupa'da başka bir ülkeye yerleştirmenin ötesinde ABD'ye götürülüp merkezi bir depoda tutulabilir ya da imha edilebilirler.
Raporda neler vardı
CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin tarafından meclise soru önergesi olarak taşınan raporda, ABD'nin Avrupa'daki nükleer silahlarının üçte birlik bölümünün İncirlik Askeri Üssü'nde tutulduğu belirtilmişti.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından yalanlanmayan rapora göre İncirlik'te bulunan 50-90 nükleer silahın yanı sıra, İtalya'daki Aviano Üssü'nde 50, Belçika Kleine Brogel'de 10-20, Almanya Büchel'de 10-20, Hollanda Volkel'de 10-20, İtalya Aviano'da 50 ve Ghedi Torre'de ise 20-40 nükleer silah bulunuyor.
Hans M. Kristensen kimdir
Hans M. Kristensen, Amerikan Bilimadamları Federasyonu'nun Nükleer Bilgilendirme Projesi'nin yöneticiliğini üstleniyor. Bu projenin amacı, kamuoyunu nükleer güçler ve silahlar hakkında bilgilendirici analizler ve bilgiler yayınlamak.
2002 ile 2005 yılları arasında Washington'daki Doğal Kaynakları Koruma Konseyi'nde nükleer program danışmanı olarak görev yapan Kristensen, bu dönemde "ABD'nin Avrupa'daki Nükleer Silahları" başlıklı bir rapor hazırladı. Kristensen ayrıca, Danimarka, Norveç, Finlandiye ve İsveç'te Greenpeace tarafından yürütülen Nükleersiz Denizler Kampanyası'nın
koordinatörlüğünü de üstlendi.
Evrensel