İran-Türkiye arasında dev adım
Ankara, İran ile imzaladığı doğalgaz anlaşması kapsamında bu ay içerisinde Pars doğalgaz sahalarında ön inceleme yapmayı planlıyor. Bölgeye yapılacak yatırımın toplam faturası ise hayli yüksek.
Bölgeye yapılacak yatırımın toplam faturasının 7 ila 12 milyar dolar arasında olması bekleniyor
Türkiye ile İran arasında doğalgaz anlaşmasının imzalanmasının ardından Ankara Pars Sahası'nda incelemelere bu ay içerisinde başlayacak. Bu kapsamda İran'a gidecek Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), BOTAŞ, Enerji ve Dışişleri Bakanlığı mensupları sahada incelemelerde bulunacak. İnceleme sonrasında üç sahaya yapılacak yatırım miktarı, inşa süresi ve çıkacak doğalgazın İran'ın mevcut hatlarından Türkiye'ye aktarılıp aktarılamayacağı konuları netleşecek. Ankara, ihalesiz olarak alacağı üç saha için 7 ila 12 milyar dolar arasında yatırım yapmayı öngörüyor.
İNŞAAT SÜRESİ HESAPLANACAK
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, İran ile imzalanan anlaşmanın ardından, Ankara 2013'te çalışmaya başlaması planlanan Nabucco'ya yetiştirebilmek amacıyla Pars Sahası'ndaki çalışmalarını hemen başlatıyor. Ankara'dan kalabalık bir enerji heyetinin bu ay içerisinde İran'a giderek doğalgaz sahalarıyla ilgili incelemelerde bulunacağı belirtiliyor. İnceleme sonrasında Türkiye, Pars Sahası 20, 21 ve 23'üncü sahalarına ne kadar yatırım yapılması gerektiğini saptayacak. Bunun yanısıra incelemeler kapsamında olası inşa süresinin de hesaplanması planlanıyor. Ankara, Pars doğalgazını Nabucco Doğalgaz Hattı'nın açılacağı 2013 tarihine yetiştirmek istiyor.
2.5 YILDA TAMAMLANDI
Türkiye, İran ile 17 Temmuz 2007'de bir yıl süreli mutabakat zaptı imzalamış, ancak bu sürenin dolması üzerine 2008 yazında uzlaşı bir yıllığına daha yenilenmişti. Yaklaşık 2.5 yıl süren pazarlıkların ardından söz konusu mutabakat geçen hafta anlaşmaya dönüştürülmüştü. Anlaşmaya göre, İran'ın 14 trilyon metreküp rezerve sahip Güney Pars bölgesindeki doğalgaz sahalarından 20, 21 ve 23'üncü sahalar 'ihalesiz olarak' Türkiye'ye verilecek. Sürecin bu aşamasının ardından Türkiye ile İran Tahran Ticaret Odası'na kayıtlı ve yüzde 50 ortaklıklı bir özel şirket kuracak. İncelemeler sırasında bu şirketin temellerinin de atılabileceği ifade ediliyor.
İRAN'A DA PAY VERİLECEK
Çıkarılan doğalgazdan İran'a yüzde 50 payı verildikten sonra kalan kısmı, Türkiye'nin tüketiminde kullanılmak üzere getirilecek ve doğalgazın büyük bir bölümü Nabucco aracılığıyla Avrupa'ya gönderilecek. İran'dan gelecek doğalgazın yıllık yaklaşık 34 milyar metreküp olması öngörülüyor.