İşte, Davos restinden rahatsızlık duyan yazarlar

İşte, Davos restinden rahatsızlık duyan yazarlar

Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'de ve İslam dünyasında heyecan, Batıda ise genel olarak saygı uyandıran Davos resti, Türkiye'de kimi kesimleri memnun etmedi.

Başbakanın tepki gösterdiği İsrail devlet başkanı Şimon Peres'in bile dönüp Erdoğan'dan özür dilediği yerde kimi köşe yazarlar marjinal kalmaya yemin etmiş gibiler. Özellikle Doğan grubunda yoğunlaşan bu yazarlar, şimdiden Türkiye'ye "fatura" kesme yarışına girmiş durumdalar. Buna göre, Erdoğan'ın Davos'taki paneli terkedişi ve Peres'in yüzüne gerçekleri vurması, Türkiye'yi yalnızlaştıracak bir süreci başlattı.

İşte, Davos restinden rahatsızlık duyan yazarlar ve yazılarından  önemli alıntılar...

Oktay Ekşi (Hürriyet)

"Ben kabile devleti başbakanı değilim" diyen kişiye düşen, "kabile devlet başbakanı" gibi hareket etmemekti.
Unutmayalım... Ödenmemiş fatura yoktur. ÖZellikle de uluslararası ilişkilerde...

Tufan Türenç (Hürriyet)

Olaydan sonra Türkiye'de milyonlarca insan ile Arap dünyası Erdoğan'ı 'Davos Fatihi' ilan etti.
Batılılar ise Chavez ile Aahmedinejad çizgisine oturtmaya başladılar.
İkisi de ülkemiz açısından son derece tehlikeli ve Türkiye'nin önüne ödenmesi zor faturalar koyacak gelişmeler.

Melih Aşık (Milliyet)

Başbakan'ın söylemi insani ölçüleri aşıyor, bir Hamas müdafaasına dönüşüyor. Böyle bir siyaset Türkiye'yi bölgede yalnızlığa götürür. Nitekim öyle oluyor...

Semih İdiz (Milliyet)

Peres'e yanıt verme hakkı olan Erdoğan bunu yaparken, siyasi çıkarları açısından kaş yapmış olabilir, fakat Türkiye açısından bir göz çıkardığı kesin. Bunun nedenlerini, geçmişte kıdemli görevlerde bulunmalarına rağmen Erdoğan tarafından "monşerler" diye aşağılanan emekli diplomatlarımız medyamızda fazlasıyla açıkladıklarına göre, bizim burada ayrıntıya girmemiz gerekmiyor.

Editoryal (Vatan)

Batı dünyasından gördüğü haksızlıkların halkımızda biriktirdiği tepkiler Başbakan'ı Davos'ta ortaya koyduğu öfke ve tepki nedeniyle bir anda kahraman haline getirmiştir.

Oysa şimdi kısa vadeli parti menfaatlerini bir yana bırakıp bu kavganın Türkiye hesabına orta ve uzun vadede ne gibi sonuçlar doğuracağını değerlendirmek öncelik taşıyor.

Başbakan diplomasiyi ve diplomatları monşerlik ve monşer diye alaya alarak eğitimsiz çoğunluğun gönlünü kazandığını düşünüyor olabilir.

Ama Yahudi lobisi ile ipleri koparmak, Yahudi etkilerinin nüfuz ettiği uluslararası siyasi ve ekonomik kurumlarla ilişkilerde soğukluk yaratmak Türkiye'nin menfaatine midir?
Bir yandan Hamas'ı destekleyip bir yandan da İsrail karşıtı bir politikanın yükseltilmesi, Türkiye'nin Batı'dan sistematik olarak uzaklaştırıldığı yolunda şüphe ve endişeler doğurmaktadır.

Güngör Mengi (Vatan)

AKP iktidarına tepki göstermek uğruna Yahudi lobisi bu defa Ermeni girişimini göğüslememeyi ve soykırım yasasının Kongreden geçişini seyretmeyi seçebilir mi?

Can Ataklı (Vatan)

AKP ciddi bir travma yaşayan oylarını bu sayede toparlayacaktır belki ama ekonomik ve siyasi alanda gelecek tehlikelerle nasıl baş edecektir?

Mustafa Mutlu (Vatan)
Davos'taki gerginlik, Türkiye'nin dış ilişkilerinde milat olacak... Çünkü Türkiye, büyük bir olasılıkla biraz daha yalnızlaşacak...

O nedenle bugünden tezi yok, bizi bekleyen tehlikelere daha fazla kafa yormamız gerekiyor

Okay Gönensin (Vatan)

Mesut Yılmaz başbakan olduğu sırada, Türkiye'nin Avrupa Birliği ilişkileri üzerine Almanya Başbakanı ile yaptığı görüşmede, sert bir tepki gösterip toplantıyı terk etmişti. Bu fevri hareketin verdiği zararların giderilmesi yıllar aldı. Bugünkü Başbakan'ın "monşerler" diye aşağıladığı Dışişleri mensupları neredeyse yıllarca bu fevri tepkinin onarımı için çalıştı.