İşte Meselenin Aslı

İşte Meselenin Aslı

Today's Zaman yazarı Emre Uslu bugünkü yazısında hükümet ve cemaat arasında dershaneler üzerinden yürüyen tartışmanın asıl nedeninin İsrail olduğunu açıkladı.

Uslu, dershane tartışmasının perde arkasında hükümetin İsrail ile ilişkilerinin gerilmesinin de olduğu bir dizi nedenin olduğunu iddia etti. 

Uslu bugünkü "Will the AKP lose the votes? / AKP oylarını kaybedecek mi?' başlıklı yazısında dershanelerin kapatılması sürecinde Hükümet ve cemaat arasındaki gerginliğin nedenlerini yazdı. Yazısında gerginliğin aslında sadece dershanelerin kapatılması ile ilgili olmadığını belirten ve bunun bir süreç işi olduğunu kaydeden Uslu, bu nedenlerden birinin de Cemaat ve Hükümet arasında 'İsrail' ile ilişkilerdeki görüş farklılığı olduğunu yazdı. Uslu'nun Gülen Hareketi ile Hükümet arasındaki gerilimin nedeni olarak gösterdiği 3 maddenin ilki İsrail ile ilişkiler oldu. Uslu yazısında ilk madde için şu ifadeleri kullandı:

İSRAİL İLE KÖTÜ İLİŞKİLER GERDİ

... İlk olarak hükümetin İsraille olan sorunlu ilişkileri Gülen hareketi içindeki hoşnutsuzluğun kaynaklarından biri. Türkiye'nin İsraille çatışma içinde olmaması gerektiğini düşünüyorlar. Çünkü Gülen hareketi İsrail ile olan çatışmanın Türkiye'yi Batı'dan uzaklaştırdığını ve ülkeyi İran, Rusya ve Ortadoğu'ya yakınlaştırdığını düşünüyor.

CEMAAT AB SÜRECİNİ DE ELEŞTİRİYOR

Uslu, Gülen Cemaati ile hükümet arasındaki gerginliğe neden olan ikinci maddenin ise hükümetin AB ile kötü giden ilişkileri olduğunu yazdı. Demokratikleşme konusunda eksikliklerin Gülen Hareketi cephesinde yarattığı rahatsızlıklar olduğunu yazdı. Uslu'ya göre bu konudaki rahatsızlıkların dile getirilmesi de ilişkileri gerdi.

KÜRT SORUNUNDA DA HÜKÜMET HAKSIZ!

Uslu, üçüncü maddeye ise Kürt sorununu yerleştirdi. Uslu'ya göre cemaat PKK'nın Kürt vatandaşlar üzerinde giderek etkisini artırmasından endişeleniyor. Gülen hareketinin hükümeti Kürt sorununda gerekli demokratikleşme hamlelerini atmamakla eleştirdiğini yazan Uslu cemaatin bu eleştirileri yüksek sesle dillendirmesinin de hükümeti telaşlandırdığını iddia etti.

USLU: MUHAFAZAKARLAR İLK DEFA OTORİTERLEŞME İLE YÜZLEŞİYOR

Uslu'ya göre hükümet, özellikle muhafazakar Anadolu seçmeninin, Gülen Hareketi'nin bu yayınlarından etkilenmesinden çekiniyor. Uslu, bu bölgelerde büyük oy kayıplarından çekinen hükümeti bu nedenle de basın üzerinde baskı uygulayarak ülkede derin bir sessizlik oluşturmakla suçladı. Uslu yazısında hükümetin bu baskı politikası sonucu pek çok sanatçı, aydın ve yazarın da çeşitli şekillerde cezalandırıldığını ileri sürdü.

Uslu yazısında 'muhafazakarlar ilk defa otoriterleşme ile yüzleşiyor' dedi.

Gezi olayları sürecinin de hükümetin baskı politikasında zirve yaptığı bir süreç olarak ön plana çıktığını iddia eden Uslu, bu süreç sonucunda Koç grubunun eylemcilere destek verdiği iddiasıyla hükümet tarafından büyük bir baskı altına alındığını yazdı. Uslu aynı Gezi olaylarında yine pek çok yapımcı ve sanatçının da hükümet tarafından cezalandırıldığını iddia etti.


YAZININ İNGİLİZCE TAM METNİ İÇİN TIKLAYIN