Kartelin "hac alerjisi" tuttu

Kartelin "hac alerjisi" tuttu

Turistik gezileri öven, çarşaf çarşaf ilan yayımlayan kartel medyası, Müslümanları Hac ibadetinden engellemek için, “domuz gribi”ne tutundu.

Domuz gribi salgını bahane edilerek Hac ibadeti üzerinde yapılan spekülasyonlar dikkat çekiyor..

Bu seneki Hac kuralarını çeken Diyanet, Hac organizasyonu için çalışmalarını aksatmadan sürdürüyor. Diyanet'ten Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik ve Sağlık Bakanlığı da bu yönde bir endişeye yer olmadığını açıkladı. Bunun yanısıra, Hac mevsimine 4-5 ay gibi bir süre olmasına ve üstelik domuz gribi sebebiyle Türkiye'de kimsenin hayatını kaybetmemesine rağmen, kartel gazeteleri "Hac ertelenebilir" yaygarası kopartmayı sürdürüyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı, çok zayıf olan Hacc'ın ertelenme ihtimaline rağmen tüm hazırlıklarını sürdürüyor. Diyanet'ten Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik de Hacla ilgili hazırlıklarını hiçbir şey yokmuş gibi sürdürdüklerini söylüyor. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan da, Hac ibadetinin ertelenmesi ile ilgili karar vermek için henüz erken olduğunu belirterek, "Gelişmeleri izliyoruz. Duruma göre karar veririz. Gelişmelere göre ek önlemler alınarak yürürlüğe konulabilir. Üstelik Türkiye, risk evresi olarak da 6. konumda bile değildir" dedi. Turan Buzgan, Türkiye'de 13 domuz gribi vakasının tespit edildiğini; ancak bu vakaların tamamının yurtdışından geldiğine dikkat çekerek endişeye gerek olmadığını işaret etti.

HACC'A DAHA 4-5 AY VAR
Diyanet'in kararı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile Sağlık Bakanlığı'nın vereceği karar doğrultusunda netlik kazanacak. WHO'nun üzerinde çalıştığı ve hastalığı kökünden kazıyacak aşı, Kasım ayına yetişirse, Hacc'ın bu sene ertelenme ihtimali tamamen ortadan kalkacak. Kasım ayında iklim ve hava sıcaklığı da dikkate alındığında, bu endişenin ne kadar yersiz olduğu daha iyi anlaşılıyor. Bu seneki Kurban Bayramı tarihi olan 27 Kasım 2009'a daha 5.5 aylık bir zaman var. En erken kafilenin 1 ay öncesinden gideceği hesaplansa bile, Hac mevsimine daha 4.5 ay olduğu görülüyor.

TÜRKİYE'DE YAYGARASI VAR, ÖLENİ YOK
Bu arada; domuz gribi salgını çıktığından beri, Türkiye ve dünyanın diğer ülkelerinden umreye gidenler için en ufak bir sıkıntı yaşanmadı. Umreye gidip dönenler arasında da bu hastalığı taşıyan herhangi bir vakaya rastlanmadı. Bütün bu gerçeklere rağmen, kartel gazetelerinin milyonlarca Mü'minin hasretle beklediği Hac ibadeti üzerinden yaygara yapması düşündürüyor. H1N1/A influenza olarak tanımlanan domuz gribi, şu ana dek 74 ülkede görüldü; ancak, sadece 140 kişi bu hastalıktan dolayı hayatını kaybetti. Türkiye'de bir tek kişi bile bu hastalıktan dolayı hayatını kaybetmezken; görülen 11 vakadan 9'u ABD, 2'si Kanada kaynaklı. Yerli vaka henüz görülmedi. Bu nedenle Türkiye, riskli ülke sınıfında bulunmuyor. Bu durum da, Türkiye'de koparılan domuz gribi yaygarasının ne kadar yersiz olduğunu gösteren bir başka veri olarak dikkat çekiyor.

TURİST AKINI OLAN KENTLERDE TEHLİKE YOK MU?
Müslümanların Hac ibadeti üzerinden korku senaryoları üreten kartel televizyonlarıyla gazetelerinin, her yıl olduğu gibi bu yıl da milyonlarca turist çeken tatil beldelerini görmemesi dikkat çekiyor. Dünyanın birçok kenti, her yıl milyonlarca turist çekiyor. Hac için ise Suudi Arabistan'a yaklaşık 3 milyon kişi gidiyor.

KELEŞ: HAC YAPILACAK GİBİ HAZIRLIK YAPIYORUZ
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Ekrem Keleş, hacı adaylarının domuz gribi enfeksiyonu sebebiyle bu sene Hacc'a gidilip gidilmeyeceği konusundaki yaygaralara cevap niteliğinde açıklamalarda bulundu. Hac mevsimine daha 4-5 ay süre olduğunu hatırlatan Ekrem Keleş, hacı adaylarının şu an için endişe duymalarını gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti. Başkanlık olarak hac yapılacakmış gibi hazırlıklarını sürdürdüklerini bildiren Keleş, "Ümidimiz böyle bir tehlikeyle karşılaşmamak ve vatandaşlarımızın güven içinde haclarını yapmasıdır" dedi. Keleş, domuz gribi konusunda ilgili kuruluşlarca (Sağlık Bakanlığı veya Dünya Sağlık Örgütü gibi) açık tehlike olduğu açıklanması halinde, bunda dinen bir sakınca olmayacağını ifade etti. İslâm dininin sağlığa verdiği önemi vurgulayan Keleş, insan sağlığının bile bile tehlikeye atılmasının söz konusu olamayacağını söyledi.

Türkiye'den 70 bin kişi Hacc'a gidebilecek
Bu yıl Hacc'a gitmek için Türkiye'den 700 bin kişi müracaat etti. Ancak Suudi Arabistan'ın Türkiye'ye sağladığı kontenjan gereği, başvuranların sadece yüzde 10'u (70 bin kişi) gidebilecek. Bu arada Türkiye'nin hem Suriye, hem Türkiye-Suudi Arabistan arasındaki karayolu güzergâhında bulunan diğer ülkelerle Türkiye'nin ilişkileri iyi gittiği için karayoluyla da Hacc'a gidebilme beklentisi seneye değerlendirilecek.


Etiketler: Hac kartel turizm domuz gribi turist televizyon gazete