Muhtıranı da al git!

Muhtıranı da al git!

Yargıtay Başsavcısı Yalçınkaya, üniversitelerdeki başörtüsü sorununa çözüm arayan partileri tehdit etti: Başörtüsü düzenlemesi laikliğe aykırı, dava açarım

Üniversitelerde başörtüsü sorununun çözümü için AKP'nin muhalefet partileriyle görüşme turuna çıktığı saatlerde Yargıtay Başsavcılığı, okullarda başörtüsü özgürlüğünün Anayasa'nın laiklik ilkesine aykırı olduğunu açıkladı. Yargıtay'ın başörtüsü açıklamasının, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wullf'u karşılama töreninde başörtüsüyle askerî kıtayı selamlamasının ertesi günü yapılması da dikkatlerden kaçmadı.

Yargıtay Başsavcılığı'ndan yapılan beş sayfalık yazılı açıklamada Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcı olduğu ifade edilirken, laikliğin temel ilkelerden biri olduğu vurgulandı.


AİHM kararına vurgu yapıldı
Mahkemenin açıklamasında, "Dinsel inanç veya dinsel kurallarla doğrudan ilişki ve bağlantı kurularak yapılan düzenlemeler, hem devrim yasalarını, hem de laiklik ilkesini ilgilendirir. Yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin giyimlerini düzenlerken türban kullanımına dinsel inanç nedeniyle geçerlilik tanımak, kamu hukuku alanındaki bir düzenlemeyi dinsel esaslara dayandırma suretiyle laiklik ilkesine aykırılık oluşturur. Yasama ve yürütme, yargı kararlarına uymak zorunda. AİHM kararına göre türban yasağı zorunlu tedbirdir. Gerek iç hukuk, gerekse uluslararası hukuk boyutuyla değerlendirildiğinde türbanın koruma görmediği ve laiklik ilkesiyle bağdaşmadığı görülmektedir. Siyasilerin beyanları politik çıkara dayanmakta" dendi.


Yaptırım uyarısı
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın siyasi partilerin eylemlerini, devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğüne, millet egemenliğine, demokratik ve laik Cumhuriyet ilkelerine, insan haklarına, eşitlik ve hukuk devleti ilkelerine aykırı olup olmadığı yönünden soruşturmakla görevli ve yetkili olduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Anayasa'nın 11. maddesinde Anayasa hükümlerinin, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kuralları olarak tanımlanması ve yasaların Anayasa'ya aykırı olamayacağının vurgulanması, 153. maddesinin son fıkrasında Anayasa Mahkemesi'nin kararlarının yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlayacağının öngörülmesi, 138. maddesinin son fıkrasında ise yasama ve yürütme organları ile idarenin, mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğunun, bu organlar ile idarenin, mahkeme kararlarını değiştiremeyeceğinin ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceğinin açıkça hükme bağlanması hukuk devleti ilkesinin gereği ve sonucudur."

Taraf