RTÜK"ün kıyağı kartel TV"lerine

RTÜK"ün kıyağı kartel TV"lerine

Cumhurbaşkanı’na, Başbakan’a, RTÜK’e, RTÜK Başkanı Zahit Akman’a ve bazı RTÜK üyelerine karalama kampanyası başlatan ne kadar medya organı varsa; RTÜK tarafından hapsinin “ceza” dosyaları affedilerek silinmiş!

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) son zamanlarda daha çok Başkanı Zahit Akman'a yönelik iddialarla gündeme geliyor. Akman iddiaları sürekli olarak yalanlasa da, bazı medya organlarının ısrarlı "iddiaları"nın ardı arkası kesilmiyor. Bu bağlamda tartışılan RTÜK'ün bazı kararlarının ise, Vakit dışındaki medya organları tarafından görmezden gelinmesi dikkat çekiyor.

Vakit'in son zamanlarda gündeme getirdiği kararlardan biri, Denge Radyo'ya "yayın durdurma" cezasının verilmesiydi.
Gazze katliamının olanca şiddetiyle devam ettiği günlerde, Türk Telekom ile İsrail'in Hasharon takımları arasında Ankara'da oynanması söz konusu olan maçın iptali için çeşitli sivil toplum örgütlerinin katılımıyla oluşturulan Filistin Dostluk Grubu tarafından bir "basın açıklaması" yayınlanmıştı. Böyle bir dönemde böyle bir maçın oynanmaması için yapılacak protestonun duyuruyduğu basın açıklamasında, duyarlı Müslümanlar bu protestoya katılmaya çağırılıyordu. Denge Radyo'nun yaptığı, bu çağrıya "haber" olarak yer vermekti.

Bu yayın, RTÜK'ün gündemine geldi. Ve kurul, 03.06.2009 tarihli ve 2009/33 sayılı toplantısında, Radyo Denge'nin "şiddet kullanımını özendirici veya ırkçı nefret duygularını kışkırtıcı" nitelikte yayın yaptığına hükmederek, Radyo Denge'yi oy birliği ile yayın durdurma cezasına çarptırdı. Aynı kararda, fiilin tekrar edilmesi halinde, para cezasının da söz konusu olacağı belirtildi.

VE KARTELE AF KARARI

Aynı RTÜK'ün bir başka kararı da gündemde fazla yer bulmadı. RTÜK Başkanvekili Abdul Vahap Darendeli, yaptığı açıklamada, bazı medya organlarının usulsüz reklam yayınlarından dolayı aldıkları cezaların "affedildiğini" belirtti ama bunların hangi medya organları olduğu kamuoyuna açıklanmadı. "Şeffaf" yönetim anlayışına her fırsatta vurgu yapan RTÜK'ün, böyle bir bilgiyi "kamuoyundan" saklamış olması tepkilere yol açarken, Vakit, bu konuyla ilgili detaylara ulaştı.

İŞTE O KANALLAR VE İŞTE O KARARLAR!

RTÜK'ün "cezalarını" ortadan kaldırdığı medya organları ve kaldırılan ceza sayıları şöyle:
- KANAL D: 15 ceza dosyası
- STAR: 13 ceza dosyası
- SHOW TV: 6 ceza dosyası
- NTV: 5 ceza dosyası
- FOX TV: 4 ceza dosyası
- SKY TÜRK: 4 ceza dosyası
- CİNE 5: 2 ceza dosyası
- CNBC-E: 2 ceza dosyası
- KANAL 1: 2 ceza dosyası
- CNN TÜRK: 1 ceza dosyası
- HABER TÜRK: 1 ceza dosyası
- FASHİON TV: 1 ceza dosyası
- TV 8: 1 ceza dosyası
- ULUSAL KANAL: 1 ceza dosyası
- ART: 1 ceza dosyası
- Kordon FM: 1 ceza dosyası

DENGE RADYO'YA ÖYLE, KARTELE BÖYLE

Doğan Grubu'nun, Karamehmetlerin medya organlarına hatta Ergenekon aramalarına ve tutuklamalarına konu olan Ulusal Kanal, ART gibi medya organlarına "ceza affı" getiren kararları onaylayan RTÜK üyeleri, "İsrail'in Gazze katliamının bütün şiddetiyle sürdüğü bir dönemde, bir İsrail takımı Ankara'da bir Türk takımı ile maç yapmamalı" muhtevalı sivil toplum basın açıklamasını okuduğu için Denge Radyo hakkında yayın durdurmaya hükmetmişti.

NE DEDİLER?

RTÜK Başkanı Zahid Akman, gazetemize yaptığı açıklamada kararları savunarak, "Benden o kararların ayrıntısına girmemi beklemeyin. Öyle bir listeyi açıklamam da söz konusu olamaz" dedi. Akman'ın, Denge Radyo'ya ilişkin kararı savunması da dikkat çekti.
Af listesiyle ilgili olarak konuştuğumuz RTÜK Başkanvekili Abdulvahap Darendeli de, "Ekonomik krizin olumsuz etkilerinden dolayı reklam pastasında bir daralma vardı. Oturduk, dosyaları teker teker inceledik, böyle bir karara vardık" dedi. Darendeli, Denge Radyo kararıyla ilgili olarak ise herhangi bir değerlendirmede bulunmak istemediğini belirtti. RTÜK Üyesi Prof. Dr. Davut Dursun ise, "Bazı kararlara muhalefet ettim. Ancak, bazı kararların da alınması normaldir. Denge Radyo'ya yapılan da diğerlerine yapılan da kanunlara aykırı değildir" şeklinde konuştu. Dursun, "Haberleriyle toplumu geren, başta Cumhurbaşkanı ve Başbakan olmak üzere yöneticilere iftiralarla saldıran kanalların affedilmesine" ilişkin sorular üzerine, "kanal ayrıntısına girmek istemediğini" ifade etti.

Radyo yöneticilerinden RTÜK'e tepki yağdı

Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK), terörist İsrail'in Gazze'de en vahşi insanlık suçlarını işlediği bir dönemde, Ankara'ya gelen İsrail'in Hasharon basket takımının Türk Telekom takımıyla yapacağı maçı protesto etmek amacıyla "İsrail maçının iptal eylemine çağrı" metnini yayınladığı gerekçesiyle Denge Radyo hakkında verdiği haksız yayın durdurma kararına, radyoların Genel Yayın Yönetmenlerinden tepki geldi.

BU CEZALAR, O KURUMUN KAPISINA KİLİT VURULUR ANLAMINA GELİR

Moral FM Genel Yayın Yönetmeni İsmail Tongar, Moral FM'in de aşağı yukarı aynı sıkıntıları 28 Şubat döneminde yaşadığını ifade etti. Tongar; "28 Şubat döneminde, Vakit gazetesinden bir haber okuduk diye RTÜK'ten 120 gün yayın durdurma cezası aldık. Eskiden 120 gün direkt yayın durdurma cezası veriliyordu, şu an ise 120 bin TL ceza veriliyor. Bu cezalar, açıkçası o yayını kapatın demek oluyor. 120 gün bir radyo kapalı kalınca, 121. gün artık neredeyse bitmiş oluyor. 120 bin TL para cezası alan bir radyo da o para cezasını ödeyecek bir duruma geldiği an, demek ki o kurumun kapısına kilit vurulması anlamına gelir. Bu tür cezaların olmaması lazım" dedi.

ŞİŞİK: NEDEN SUÇ OLABİLECEĞİNİ ANLAMIYORUM

Lalegül FM Genel Yayın Yönetmeni İlyas Şişik, Gazzeli masum sivillerin bombalanmasına tepki göstermenin ve bu bombalama işlemini yapan Siyonist rejimi protesto etmek için yayın yapmanın neden suç olabileceğini anlamadığını söyledi. Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın, terörist İsrail'in vahşet yaptığı sırada ciddi tepkisi olduğunu hatırlatan Şişik; "Başbakan'ın bu tepkisini yayınlayan bütün kanallara ve Başbakan'a o zaman uyarı cezası verilmesi mi gerekiyor" dedi.

BAYRAKTAR: RTÜK'ÜN BİR RADYO KANALINA BÖYLE CEZA VERMESİ YANLIŞ

Radyo Şafak Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Bayraktar, RTÜK'ün bir radyo kanalına böyle bir ceza vermesinin yanlış olduğunu belirtti. Yapılan protesto eyleminde hiçbir şiddet muamelesi yaşanmadığını hatırlatan Bayraktar; "Bütün insanların ortak duygularını dile getiren haberin, duyurunun yapılması, bir medya kuruluşunun sorumluluğudur. RTÜK'ün böyle bir ceza vermesini anlamsız buluyorum" dedi.

DUMAN: BU CEZA TÜM YAYIN KURULUŞLARINI TEDİRGİN ETMİŞTİR

Ribat FM Genel Yayın Yönetmeni Seyit Duman, olaylı gösterileri ilan eden ulusal kanallara dava açmayanların, Radyo Denge'ye özel tutum takınmalarının düşündürücü olduğunu bildirdi. Duman; "Kaldı ki, İsrail takımını protesto eden topluluk, ne bir taş attı, ne pencereleri kırdı, ne de molotofkokteyli atarak kamuya ait araç ve gereçlere zarar verdi. Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun bu tutumunu anlamada zorluk çekiyoruz. Yerel bir kuruluşun maddi olarak altından kalkamayacağı bu ceza, tüm yayın kuruluşlarını tedirgin etmiştir" dedi.

Vakit


Etiketler: radyo RTÜK ceza silinmiş dosya