Şener'in partisinin eksiklikleri
Türkiye Partisi için 'kervan yolda düzelir' anlayışının yanlış olduğunu söyleyen Okan Müderrisoğlu partinin eksiklerini böyle sıralıyor.
Şener'in şansı
Bu yazıyı hastanede yazıyorum. Babamın tekrar eden ameliyatlarından biri daha... Bana, Türkiye'nin çözüm bekleyen sorunlarını, önerilen reçeteleri, bu işe soyunan kadroları çağrıştırıyor. 61. parti olarak siyasi hayatımıza katılan Türkiye Partisi de (TP) çare arayan, alternatif bekleyen halk kitlelerinin doktoru olmaya aday. Peki, TP Genel Başkanı Abdüllatif Şener' in, ona umut bağlayanların şansı ne? Sorunun yanıtını hem şekil hem de içerik açısından vermek mümkün.
***
- AMBLEM: TP'nin amblemi, tasarım açısından eksiktir. Doğu ile batının buluşmasını, barışı simgelerken "küresellik" olgusunu ihmal etmiştir. Türkiye haritasının çevresinde paralel ve meridyenler gibi imgeler kullanılarak dünya ile bütünleşme mesajı sunulamamıştır.
- RENK: Amblemdeki mavi renk, geniş ufukları çağrıştırmakta, ileri görüşlülüğe işaret etmektedir. Ancak renklerin dili, mavinin tamamlayıcısının turuncu olduğunu göstermektedir, tıpkı AK Parti'deki gibi. Zira güven, cesaret ve olumsuzluğa karşı üstün gelme isteği turuncunun ifadesidir.
- FARK: TP'nin, AK Parti'den hatta SP ve DP'den farkını anlatması kolay olmayacaktır. Bu partiler aslında birbirinden ayrışmıştır. TP, hangi çizgiye yakın duracaktır? Kendi tarzını mı geliştirecek yoksa AK Parti'ye yüklenerek mi fark yaratacaktır? İlk izlenim, AK Parti'nin ölçü alındığını göstermektedir. Bu stil, siyasi rakibine kendini kabul ettirmekten çok, ona göre oyun kurulması demektir ki sürdürülebilir değildir.
- SİYASETİN MERKEZİ: AK Parti, siyasette merkez tartışmalarının alevlendiği günlerde "yeni merkez inşa ettiği" iddiasıyla ortaya çıkmış ve başarı kazanmıştır. Çatışma noktalarına rağmen eylem ve söylemleriyle (nispeten azalsa da) toplumsal desteğini korumaktadır. TP de çok sayıda parti gibi siyasi yelpazenin merkezine taliptir ama konuşlanma yerini zaman gösterecektir. Özal'ın dört eğilimi birleştirme stratejisi 12 Eylül sonrası şartlarda tabanda karşılık bulmuştu. TP'nin, mevcut konjonktürde "toplumsal uzlaşma" vurgusuna rağmen bu ihtiyacın adresi olması kadrolarına ve inandırıcılığına bağlıdır.
- AK PARTİ'Yİ PARÇALAMA: AK Parti'nin dört önemli isminden Abdullah Gül Cumhurbaşkanı, Tayyip Erdoğan Başbakan, Bülent Arınç Başbakan Yardımcısıdır. Şener ise geç ve güç biçimde eski dostlarla yolları ayırıp yeni parti kurmuştur. Lakin bir dönem AK Parti'ye karşı yürütülen "parçalama operasyonu" ile ilişkilendirilmeye de çalışılmıştır. İşin bu yanı yıpratma kampanyası mıdır yoksa açıklanmaya muhtaç mıdır? Mutlaka söylenecek sözler vardır.
- BENZER ÖRNEKLER: Siyasi partiler arşivi Cem Boyner, Hasan Celal Güzel, İsmail Cem ve Erkan Mumcu örnekleri ile doludur. Döneminin iyi isimleri, siyasetin liderliğine soyunmuşlar, seçmenden arzu ettikleri desteği bulamamışlardır. Bu örneklerden çıkarılacak dersler olmalıdır.
- SANCILI KONULAR: Türkiye'nin sancılı konularına her geçen gün yenileri eklenmektedir. TP, anayasa projesini hızla kamuoyuyla paylaşmalıdır. "Sivil-asker ilişkileri, Kürt sorunu, türban sorunu, yerinden yönetim, personel reformu, yeni ekonomik program, küresel sermaye, AB ile ilişkiler, alternatif paktlar" konusunda parti programına yansıyan ifadeleri açılıma dönüştürme modelini izah etmelidir. Ezber bozan siyasetin ipuçları yoksa parti değiştirmek için de neden yoktur.
- TOPLUMSAL BÖLÜNME: Türkiye, hemen her kesimin özel anlamlar yüklediği hassas kavramlar etrafında için için yanmaktadır. "Darbe yanlısı-demokrat, laikdinci" yaftalaması ile toplum kamplara ayrılmaktadır. "Ötekileştirme" süreci yayılmakta, makul çözümler üretilemediği için herkes içe kapanarak kendi cemaatine sıkı sıkıya sarılmaktadır. TP'nin, gerilimi azaltma niyeti, kutuplaşma riskini bertaraf etmek için tek başına yeterli midir?
- FİNANSMAN: Saygınlık kazanmak isteyen her siyasetçinin ilk işi "siyasetin şeffaf finansmanı"nı sağlamaktır. TP'nin teşkilatlanmak ve siyasi faaliyetlerini devam ettirmek için gerek duyduğu kaynağı nasıl temin edeceğini açıklaması şeffaf siyaset iddiasının ispatı olacaktır.
Sözün özü...
"Siyasette kervan yolda düzülür" derseniz, bu çağda yaya kalırsınız!
Sabah