Son andıç uygulanıyor
Genelkurmay'dan gelen yalanlamalara karşı, Taraf durmuyor..
Taraf, eline geçen ve Genelkurmay çıkışlı olduğunu yazdığı Plan ve Faaliyet Çizelgesi'nin her ne kadar 'onaylanmamış' olsa da, hayata geçirildiğini iddia ediyor. Genelkurmay'dan gelen yalanlamalara karşı, Taraf durmuyor...
Taraf Gazetesi'nin bugün manşetinden yer verdiği haberde de iddiaları sürüyor.
Genelkurmay Başkanlığı'nın Eylül 2007 tarihli Bilgi Destek Planı ve Faaliyet Çizelgesi, dün Tarafta geniş bir şekilde yer aldı.
Büyük yankı uyandıran plan esas olarak 'Kamuoyunu TSK'nın hassasiyet gösterdiği konularda yönlendirmeyi ve harekete geçirmeyi' amaçlıyordu. Altı ana başlık altındaki senaryo ne hikmetse yaşam buldu. İşte o senaryolar:
YARGIYLA TEMAS
Çizelgede 'üst yargı organı başkanlarının TSK ile aynı paralelde hareket etmelerinin sağlanması' ifadesi yer aldı. Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt'ün, kritik türban ve kapatma davaları sürecinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ile en az üç görüşme yaptığı ortaya çıktı. Paksüt ve Başbuğ'un 4 Mart 2008 tarihindeki gizli buluşması öncesinde, karargâh giriş ve çıkışlarında bulunan güvenlik kameralarına karartma uygulandı, komuta katı ise tamamen boşaltıldı. Paksüt, 'özel davetli' olarak 4 mart günü saat 17.00'de, 06 LLU 81 plakalı mavi siyah Mercedes'le geldiği Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda bir saat 15 dakika süreyle Org. Başbuğ ile baş başa görüştü. 'Türban değişikliklerinin' iptaline ilişkin başvurudan yedi gün sonraya, AKP'ye kapatma davası açılmasından 13 gün önceye denk düşen gizli görüşme haberinin 13 Haziran'da Tarafta yer almasının ardından Paksüt, önce kendisini arayan gazetecileri yalanladı, ertesi gün ise kabul etmek durumunda kaldı.
AKP'YE DAVA
Başbuğ-Paksüt görüşmesinden 10 gün sonra AKP hakkında kapatma davası açıldı. Planın ilk sayfasında Genelkurmay'ın 'İrticai faaliyetlere zemin hazırlayan birçok gelişmenin bizzat iktidar tarafından organize edildiği' yorumu yer alıyor.
DARBEYİ ÖVEN YARGIÇ
Genel-kurmay'ın hazırladığı 'Bilgi Destek Planı'nda yargı mensuplarının ordu çizgisine çekilmesi hedeflenirken, ne hikmetse Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan darbeyi öven açıklamalarda bulunuyordu. Ankara Barosu'nun mart ayında düzenlediği bir etkinlikte konuşan Çölaşan, 27 Mayıs darbesini överek Adnan Menderes ve arkadaşlarının idamını savundu: 'Kimse idam cezasını istemez ama o dönemde bunlar idam edildiğinde toplumsal bir coşku vardı. 27 Mayıs'ı burada ihtilâl olarak görmek hata olur. 1960 ihtilâli aslında bir devrimdir.'
BİLDİRİLER
Kapatma davasının ardından Anayasa değişikliğine gitmeyi hedefleyen AKP'ye karşı art arda bildiriler yayınlandı. 21 Mayıs'ta Yargıtay, 22 Mayıs'ta Danıştay, 23 Mayıs'ta ise Üniversiteler Arası Kurul, yayınladığı bildirilerde rejimin tehlikede olduğunu savundu.
ANAYASA TASLAĞI
Planda, 'Anayasa paketinin milli devlete karşı olduğu konuları da işlenecektir' ifadelerinin yer aldığı yeni Anayasa tasansı başta yargı çevreleri olmak üzere bazı kitle örgütleri ve kanaat önderleri tarafından sert bir dille eleştirilmişti. Saygın bir hukukçu ekibi tarafından hazırlanan Anayasa tasansı, tepkilerin sertleşmesi üzerine tartışılmadan rafa kaldırıldı.
OPERASYONLAR ARTTI
Çizelgede, 'teröre sağlanan desteğin bedelsiz kalmayacağını bölge halkına hissetirmek için sıklıkla arama, operasyon düzenleneceği, Irak'ın Türkiye sınırında yaşayan bölge halkına ağır silahlarla ateş edileceği' ifadeleri yer aldı. TSK, PKK kamplarına karşı 2 Eylül 1992 tarihinden sonra en kapsamlı operasyonu 1 Aralık 2007'de başlattı. 16,22,26 Aralık, 15 Ocak, 4 ve 21 Şubat'ta havadan, 24 Şubat'ta ise kara harekâtıyla PKK'ya operasyon gerçekleştirdi. Hava ve kara destekli operasyonlar daha sonraki tarihlerde de devam etti. Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ve Irak Devlet Başkan Yardımcısı Tarık El Haşimi, 24 Aralık 2007 tarihinde düzenledikleri ortak basın toplantısında, TSK'nın operasyonlarını kınadı. Mesud Barzani 'Bombardımanda ' köylerde ölen ve yaralanan siviller oldu. Operasyonu kınıyoruz, çok sayıda insan öldü' açıklamasını yaptı. Planın hazırlandığı tarihlerde sınır hattındaki PKK'lı grupların geçişlerini önlemek için Hakkâri, Şırnak ve Siirt'e 'güvenlik bölgesi' uygulaması getirildi ve arama noktaları sıkılaştırıldı.
DTP DIŞLANDI
Eylem Planı'nda 'DTP'nin kendi ifadeleri ve davranışları nedeniyle TSK tarafından terörist olarak görüldüğünün ve muhatap kabul edilmediğinin ilân edileceği' yer aldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, 1 Ekim'de Harp Akademisi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada 'Terör örgütüne terörist diyemeyen, terör örgütü mensuplarını kardeşlerimiz diye tanımlayan, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne 'bölücü' diyen bir zihniyede karşı karşıya bulunmaktayız' diyerek DTP'yi dışladı.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt ayrıca PKK'nın dağ kadrosunun çözülmesinin konuşulduğu günlerde, PKK ile mücadele konusunda ilginç açıklamalarda bulundu. 12 Aralık'taki açıklamasında Büyükanıt, PKK'yâ karşı yürütülen psikolojik harbin kaybedildiğini ima etti ye bunun en büyük göstergesinin de DTP'nin Meclis'teki varlığı olduğunu ifade etti. Büyükanıt, DTP konusunda 'Terör hem siyasallaştı, hem de legalleşti. Legalleşmeyen tek konu silahlı terör boyutu' dedi.
Orgeneral Yaşar Büyükanıt 11 Kasım 2007 tarihinde gazetelerin Ankara temsilcilerinin katıldığı toplantıda DTP kongresiyle ilgili toplantıda DTP kongresiyle ilgili soruya şu yanıtı vermişti: 'O siyasi partinin adını ağzıma almak istemiyorum.'
MEDYA NEDEN SUSTU
Planda, gazetecilerin kullanılmasına yönelik ifadeler dikkat çekerken, bazı televizyon kanalları ve büyük gazetelerin, hakkında dava açılan AKP aleyhine yayın yapmaya başlaması ilginç bir rastlantı oluşturdu. Aynı gazete ve televizyonların Ergenekon operasyonu sırasında 'karartma' uygulamaları da gözlerden kaçmadı.
'ÇILGIN' KİTAPLAR
Genelkurmay Planı'ndaki ilginç bir nokta da 'tanınmış yazarlara eser yazdırılması' konusu. İçinde bulunduğumuz dönemde milliyetçiliği öven, militarizme övgü düzen kitapların çokluğu ilginç bir rastlantı oluşturdu.
ASKER DİZİLERİ
Genelkurmay Başkanlığı'nın Planı'nda Türk Silahlı Kuvvetleri lehindeki düşünceleri pekiştirmek için dizi ve filmlerin çekilmesi öngörülürken, televizyon kanallarındaki 'asker dizileri'nin çokluğu dikkat çekti. Hâlen yayında olan asker dizilerinin mekânları da kışlalar.