Son Seçim Anketinden Çarpıcı Sonuçlar

Son Seçim Anketinden Çarpıcı Sonuçlar

Seçim sonrasında yapılan bu anket AK Parti'yi uçururken, CHP ve MHP'nin irtifa kaybettiğini ortaya koydu.

Yenişafak yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü köşesine yapılan son seçim anketinin sonuçlarını taşıdı. Ankete göre AK Parti oylarını yüzde 53'e kadar çıkarırken, MHP ve CHP irtifa kaybetmeye devam ediyor.

AKP'nin oylarını artırmasındaki en büyük etken ise Genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanlarının istifa restine Erdoğan'ın direnerek restle cevap vermesi oldu.

İşte Abdülkadir Selvi'nin o yazısı...

Partilerin oy oranları

Siyasetin normalleşmesi açısından BDP, Meclis'e dönme kararı önemli. Kimse onları Meclis'in kapısında çiçeklerle karşılamayacak ama ilgi görecekler.

Çünkü, 12 Haziran sürecini okuyamamak gibi bir yanlıştan sonra geç de olsa, doğru bir adım attılar.

BDP'nin bu kararı alma sürecini hızlandıran unsurlardan biri Başbakan Erdoğan'ın yaklaşımı oldu. Kendisine DEP'lilerin Meclis'ten atılma sürecini bir model olarak önerenlere rağmen, "Siyasetle müzakere ederiz, terör örgütüyle mücadele ederiz" demek suretiyle BDP'nin konumunu güçlendirici bir adım attı.

Bir anlamda BDP'ye hayat öpücüğü kondurdu.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Cuma günü BDP'ye iade-i ziyarette bulunmak suretiyle bu süreci destekleyici bir adım atacak.

12 Haziran seçimlerinin oluşturduğu parlamento yeni yasama dönemine 1 Ekim'de başlayacak.

Yeni döneme ışık tutması açısından saygın bir kamuoyu araştırma kuruluşumuzun seçimlerden sonra yaptığı çalışmayı paylaşmak istiyorum.

AK Parti'nin genel seçimlerden üçüncü kez ve oyunu artırmak suretiyle birinci parti olarak çıkmasının 3 ana unsura dayandığı tespit edilmişti.

1- Lider

2- AK Parti'nin muhafazakar-demokrat ideolojisinin toplumla örtüşmesi

3-Hükümetin başarılı icraatları. Bunlarda sırayla ulaştırma, sağlık, dış politika, ekonomi ve eğitim.

Seçimlerden sonra yapılan araştırmada ise AK Parti'nin oy oranını yüzde 53-54'e çıkardığı tespit edildi.

Bunda ekonomideki iyileşme, dış politika ve Yüksek Askeri Şura sürecindeki tutumu etkili oldu. Genelkurmay Başkanı ve 3 kuvvet komutanının istifa sürecindeki dirayetli tutumunun iktidara oy kazandırdığı tespit edildi.

Seçimlere yüzde 30'u aşacağı hatta Gürsel Tekin'e göre yüzde 40'ı yakalayacağı iddiasıyla sokulan ama büyük bir hayal kırıklığı meydana getirerek yüzde 25'te kalan CHP, hayal kırıklığı yaratmaya devam ediyor. Çünkü CHP'nin oy oranı yüzde 22'ye gerilemiş durumda.

Büyük umutlarla getirilen Kılıçdaroğlu'nun da bir şey yapamayacağı ortaya çıktı. Ancak Baykal'ı götürüp Kılıçdaroğlu'nu getiren "Büyük akıl" eski yapının gelmesini istemiyor. "Kılıçdaroğlu giderse Baykal-Sav ikilisi parti içinde en örgütlü kesim olduğu için yeniden gelirler" endişesini taşıyor. Kılıçdaroğlu'nun yerine toplumda karşılığı olan yeni bir isim de bulamadıkları için Kemal Bey, alternatifsizlikten dolayı koltuğunu korumaya devam ediyor.

Dramatik bir sorun da MHP'de yaşanıyor. "Kaset skandalı"na tepki olarak MHP'ye oy veren 1.5-2 puanlık kesim seçimden hemen sonra partiyle yollarını ayırmış durumda.

MHP'nin oyu yüzde 11'e geriledi.

MHP'de başka bir sorun yaşanıyor. Parti yanlış politikalar sonucunda kemikleşmiş oylarını aşındırmış. Yani dava adamı milliyetçiler gitmiş. Yüzeysel, ulusalcı ve tepkici bir seçmen profili oluşmuş.

İlginç bir gelişme BDP'de yaşanıyor. BDP bu seçimlerde ilk kez yeni bir damar yakalamış. Ben Kürdüm ve İslamcıyım diyen kesimden ilk kez bu seçimlerde hatırı sayılır bir oy almış. BDP'nin muhafazakar-dindar Kürtlere ulaşma stratejisi bir ilerleme kaydetmiş.

Tabii sivil Kürtlere yönelik son katliamlar karşısındaki tavrı, İslamcı-Kürt seçmende nasıl bir sorgulamaya yol açar bilinmiyor.

Ayrıca Altan Tan ve Şerafettin Elçi gibi isimlerin adaylığı, yeni seçmen kitlesinin tercihinde ne denli etkili oldu, araştırılmaya değer.

Kürtçe ezan, Cizre'de İmam Hatip öğrencilerinin bulunduğu yurdun yakılması ve Hakkari'de Aziz Tan isimli imamın öldürmesi olayı dindar Kürtlerin BDP'ye gitmesini engelleyen unsurlardı.

PKK, dindarları ürküten bu eylemleri ile BDP'ye zarar vermiş.

AK Parti seçmeni açısından da dikkat çekici bir eğilim tespit edilmiş. Milliyetçi bir kesim var. Türküm, milliyetçiyim ve AK Parti'ye oy veriyorum diyorlar. Kılıçdaroğlu'nun Hakkari'deki BDP bayraklı mitinginden ve Mavi Marmara saldırısıyla ilgili İsrail paralelindeki değerlendirmelerinden sonra milliyetçi oylar AK Parti'ye yönelmiş.

Ha bu arada CHP'ye sevindirici bir sonuç vereyim.

AK Parti tüm seçeneklerde birinci geliyor. CHP'nin gerisine düştüğü bir kesim var. CHP, emeklilerde birinci parti.

Memur emeklisi olan Kemal Bey, bu performansla siyaset emeklisi de olursa şaşmayın.