The Observer'dan Ergenekon yorumu
Ergenekon soruşturmasının yol açtığı depremin, Türk siyasetini sadece Türk siyasetini alt üst eden en son travma olduğu öne sürüldü.
The Observer gazetesi, Ergenekon soruşturmasına ilişkin iddiaları aktardığı analizinde "Türkiye'nin ılımlı İslamcı hükümet devredilerek yerine sağcı laik bir diktatörlük oluşturacaktı" savını dile getirirken son gelişmenin "Türk siyasetini alt üst eden sadece en son travma" olduğunu da belirtti.
İngiltere'de Pazar günlerinde yayınlanan The Observer gazetesi, aynı gruptan The Guardian'ın İstanbul muhabiri Robert Tait imzalı "Türk darbe komplosu, şiddetli milliyetçilik korkusunu yarattı" başlıklı uzun analizinde Türkiye'deki son gelişmeleri değerlendirdi.
"Batı yanlısı İslamcı hükümeti düşürmeyi amaçlayan bir komplonun delilleri, bölünmüş bir ülkede laik elitin hıncını gözler önüne sergiledi" görüşünü dile getiren gazete, Ergenekon soruşturmasına ilişkin iddialara yer vererek "Türkiye'nin ılımlı İslamcı hükümet devredilerek yerine sağcı laik bir diktatörlük oluşturacaktı" diye yazdı.
İngiliz gazetesi, son gelişmenin "Türk siyasetini alt üst eden sadece en son travma" olduğunu da belirtti. Gazete, Ergenekon soruşturmasının kapsamındaki son gözaltılar meydana gelirken AKP hükümetinin Anayasa Mahkemesi'nde "Türkiye'yi katı bir İslamcı rejimi dönüştürmek istediği" suçlamasına ilişkin sözlü savunma yaptığını kaydetti.
Partinin kapatılabileceğini ifade eden gazete "Türk demokrasisinin giderek artan bir biçimde laik kurumlar ile zengin ancak dindar muhafazakar orta sınıf arasındaki kötü bir güç mücadelesine kırılgan gözüküyor" görüşünü de dile getirdi.
The Observer, söz konusu oluşumun amacının "Kaos yaratarak AKP hükümetini istikrarsızlaştırmak" olduğu öne sürüldüğünü belirterek, "Eleştirenler, hemen belgelerin sahihliliğini sorguladı ve AKP'yi polisteki dostlarını kullanarak muhaliflere karşı bir cadı avı kışkırtmakla suçladı" diye yazdı.
"KOMUTAN GÖZ ALTILARININ SEMBOLİK AĞIRLIĞI BÜYÜK"
Buna karşın iki emekli üst düzey komutanın gözaltına alınmasının "Atatürk'ün modern Türk devletinin temellerini kurduğu 1923'den beri askerlerin daima belirleyici bir siyasi rolü oynadığı bir ülkede büyük sembolik ağırlığı" olduğunu belirten gazete, zamanlamanın "sembolik" önemine de dikkat çekti.
Gazete, Ergenekon davasının AKP'nin kapatılmamasını sağlamaya yönelik bir "pazarlık kozu" olarak kullanılacağı savlarına da dikkat çekerken Ergenekon konusunda "ılımlı ordu komutanlaryla bir mutabakat"a varıldığı iddialarını da aktardı. The Observer, haber analizine son verirken şunları yazdı:
"Türkiye'de milliyetçiler ile İslamcılar arasında önümüzdeki irade mücadelesinin sonucu ne olursa olsun, Türkiye'deki siyasi tablodaki son sarsıntılar, ülkedeki 'derin devlet'in kalımlı gölgesini ortaya koydu. Güvenlik mekanizmasında gizlice hareket eden milliyetçi unsurların Kürtler ile Aleviler dahil, diğer azınlıkları hedef alan bir dizi canavarlıkların arkasında olduğu inanılıyor."