Ulusalcı Damar Harekete Geçti

Ulusalcı Damar Harekete Geçti

Türkiye’deki mayın tartışmalarını değerlendiren İngiliz Financial Times Gazetesi muhalefetin olayı farklı bir boyuta çektiğine değindi...

Financial Times (FT) gazetesi, mayın temizliği tartışmalarını 'Hassas bir sınır bölgesinde yabancı yatırıma husumet' olarak değerlendirdi. Gazete, 'Tartışmalar, hükümetin, Kürt kimliği veya Rumlar ve Ermeniler ile barışma gibi zorlu konularda ilerleme girişimlerini de tehlikeye sokan, Türk siyasetindeki güçlü bir ulusalcı damarı yansıtıyor' yorumunu yaptı.

FT; Türkiye muhabiri Delphine Strauss'un kaleme aldığı, 'Türkiye, mayın yatırımını reddediyor' başlıklı haber analizinde 'Hassas bir sınır bölgesinde yabancı yatırıma husumet, Türk hükümetinin Suriye sınırındaki bir mayın alanını organik tarıma dönüştürme planlarını rafa kaldırmaya zorladı' diye yazdı.

CHP'DEN ANAYASA MAHKEMESİ TEHDİDİ

CHP lideri Deniz Baykal'ın onaylanması halinde yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürmekle tehdit ettiği belirtildiği haberde Türk medyasının konuyu, yabancı yatırımcıların gıda temin etmek amacıyla daha yoksul ülkelerde yaptıkları yatırımlarına ilişkin artan tartışmalara bağladığı kaydedilerek şöyle devam edildi:

'Ancak tartışmalar, hükümetin, Kürt kimliği veya Rumlar ve Ermeniler ile barışma gibi zorlu konularda ilerleme girişimlerini de tehlikeye sokan, Türk siyasetindeki güçlü bir milliyetçi damarı yansıtıyor.'

ERDOĞAN'IN 'DEVRİM' GİBİ SÖZLERİ

Financial Times, bir İsraili şirketin ihaleyi kazanabileceği kuşkusunun da, özellikle öneriye halk arasında destek kaybettirdiğini belirtti. Buna karşın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, konuyu daha da genişleterek tasarıya gösterilen muhalefetin, Türkiye'nin geçmişte etnik azınlıkların sınır dışı edilmesine neden olan 'faşizan' zihniyeti benzettiği belirtildiği haberde Erdoğan'ın bu yöndeki sözleri 'devrim' olarak nitelendirildi.

Tansiyon yükseldi

Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesine ilişkin tasarı dün Meclis Genel Kurulu'nda sert tartışmalara neden oldu. Muhalefet partileri, tasarının görüşmelerine geçilmesini engellemek amacıyla grup önerisi getirerek görüşmeleri uzatmaya çalıştı. AK Parti'nin, Genel Kurul'un çalışma süresinin 24.00'e kadar uzatılmasına ilişkin önerisi ise tartışmaların fitilini ateşledi. MHP'li Oktay Vural, AK Parti'nin önerisinin Danışma Kurulu'nda ele alınmadığını belirterek, 'Burada görüşülemez' dedi. Vural'ın itirazına CHP de destek verdi. Birleşimi yöneten Meclis Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar'ın, AK Parti'nin grup önerisinin görüşmelerine geçileceğini açıklaması üzerine ise CHP milletvekilleri kürsüye yürüdü. Gülpınar, bazı CHP'li vekillerin laf atması üzerine yerinden kalkarak karşılık verdi. Tartışmanın kavgaya dönüşmesini, Devlet Bakanı Faruk Çelik önledi. Gülpınar salondan çıkarılırken CHP'liler uzun süre kürsünün önünden ayrılmadı. Bunun üzerine TBMM Başkanı Köksal Toptan Grup Başkanvekillerini toplantıya çağırdı. Toplantının ardından TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil görüşmelerin bugüne kaldığını açıkladı.

Etiketler:  TBMM  Anayasa Mahkemesi  tansiyon  Financial Times