The Wall Street Journal: İran küresel bir güç olmak için ABD'ye nasıl meydan okudu?

The Wall Street Journal: İran küresel bir güç olmak için ABD'ye nasıl meydan okudu?

Wall Street Journal, İran'ın "Devrim ve İslam Cumhuriyeti Lideri Seyyid Ali Hamaney'in önderliğinde ABD'nin onlarca yıllık baskısını bertaraf ettiğini ve yıllardır süren tecritten büyük ölçüde çıktığını" belirtiyor.

Wall Street Journal, on yıllardır süren Batı baskısına rağmen İran'ın askeri yetenekleri ve Rusya ve Çin ile olan bağları sayesinde ABD çıkarları için en büyük tehdidi oluşturduğunu kabul etti.

Gazete, "İran cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi, yaptırımlardan zarar görmüş bir ekonomiyi devralacak olsa da, uluslararası arenada İran'ın on yıllar önce sahip olduğundan daha fazla güç ve nüfuza sahip olacak" yorumunda bulundu.

Gazete, "İran, Ali Hamaney'in liderliğinde, onlarca yıldır süren ABD baskısını bertaraf etti ve Rusya ve Çin ile ittifak kurarak, Batı ile entegrasyonu terk ederek ve Washington ile çatışmalarını tırmandırırken iki büyük güçle ortaklık kurarak yıllarca süren tecritten büyük ölçüde çıktı" dedi.

Çin'e yapılan petrol satışları ve Rusya ile yapılan silah anlaşmaları İran'a mali ve diplomatik bir can simidi sağlamış ve ABD yaptırımlarından muzdarip olan ekonomisini canlandırdı yorumunu yaptı.

Gazete haberinde İran, ABD'nin Orta Doğu'da onlarca yıldır yaptığı hatalardan ve Beyaz Saray'ın bölgeye yönelik politikasında bir yönetimler arası yaşanan büyük dalgalanmalardan etkili bir şekilde yararlandı dedi.

Gazete, "Tahran, ABD ve Orta Doğu'daki çıkarları için 1979'da İslam Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana hiç olmadığı kadar büyük bir tehdit oluşturuyor ve İran'ın askeri ayak izi her zamankinden daha geniş ve daha derinlere ulaşıyor" yorumunda bulundu.

Çeviri TEVHİDHABER.COM

Kaynak:Haber Kaynağı