Washington Post'tan İlginç Benzeme

Washington Post'tan İlginç Benzeme

Türkiye'deki yolsuzluk ve rüşvet soruşturması ile ilgili gelişmeleri değerlendiren Washington Post gazetesi, yaşananları Bizans tarzı krize benzetti.

Türkiye'de "şok" yaratan yolsuzluk ve rüşvet soruşturması ve bunu izleyen gelişmeler, Washington Post gazetesinin başyazısına konu oldu.

YAŞANAN OLAYLARA BİZANS BENZETMESİ

Washington Post, "Türkiye'deki güç mücadeleleri, ulusu tehdit ediyor" başlığını taşıyan başyazısına "Türkiye'deki son siyasi kriz, aşırı kullanılan Bizans sıfatının oldukça adil biçimde yapıştırılabileceği bir krizdir" sözleriyle giriyor. Soruşturma kapsamında üç Bakanın oğulları, kamuya ait bir bankanın genel müdürü, büyük bir inşaat şirketi ve hükümete yakın bazı tanınmış kişiler hakkında suçlamaların getirildiği, Başbakan Erdoğan'ın ise, bu gelişmelere çok sayıda polisi görevinden alıp yabancı bir komplonun hedefini olduğunu söyleyerek yanıt verdiği kaydediliyor.

"ABD VE BATILI HÜKÜMETLER İÇİN ÖNEMLİ OLAN"

Erdoğan ve kendisine "ordunun gücünü kırmaya yardımcı olan" Gülenciler arasındaki güç mücadelesinin nereden kaynaklandığı konusunda sonsuz spekülasyonun yapıldığını, kimilerinin Gülen'in Erdoğan'ın İsrail ile ihtilafına ve Suriyeli isyancılara desteğine itiraz ettiğini söylediklerini kaydeden gazete, söyle devam ediyor: "Ancak ABD ve diğer Batılı hükümetler için önemli olan bir zamanlar model bir İslami lider gibi görülen ve Başkan Obama tarafından yakın bir müttefik olarak muamele edilen Sayın Erdoğan'ın siyasi bir meydan okumaya otokratik taktikler ve Batı karşıtı sert söylemlerle yanıt veriyor olmasıdır. Bu yöntemler eğer başarılırsa Türkiye'nin zaten kırılgan olan demokratik kurumları, daha fazla zedelenecek."

ERDOĞAN "GİDEREK DAHA HOŞGÖRÜSÜZ OLDU"

WP, Erdoğan'ın üç seçim kazanmış olan popüler bir lider olduğunu ancak son yıllarda eleştirilerin karşısında "giderek daha hoşgörüsüz" hale geldiğini savunurken Gazi olaylarına dikkat çekerek, Erdoğan'ın gösterilerinin yurt dışından organize edildiğini söylediğini anımsatırken medyadaki ABD Büyükelçisi Ricciardone'ye yönelik iddiaları "gülünç" olarak niteliyor. Yolsuzluk soruşturmasına ilişkin kanıtların çoğu kamuoyuna açıklanmamış olsa da "savcıların yapay suçlamaları getirmiş gibi görünmediğini" savunan gazete, krizin sonucunu esasen mahkemelerden çok seçmenlerin belirleyebileceğini yazıyor.

"ABD VE AB, ERDOĞAN'A BASKI YAPMALI"

İktidar partisinin Mart seçimlerini kazanması durumunda Erdoğan'ın "muhtemelen cumhurbaşkanlığının yetkilerini artırma planlarını kararlılıkla sürdüreceği" savunulduğu başyazısı şu ifadeler ile noktalanıyor: "Ne Türkiye ne de Batı böyle bir güç takviyesinden yarar görür. Obama Yönetimi ve Avrupa Birliği, hukukun üstünlüğüne saygı göstermesi, polis ve savcılarının da iddialarını mahkemelere sunmalarına fırsat vermesi için Sayın Erdoğan'a baskı yapmalı".